„Támogassa
A lényeg

Húszmilliárdnyi EU-pénzt költenek a budapesti ivóvízhálózatra

12/04/2023 11:51

| Szerző: Klubrádió

Az európai unió húszmilliárd forintos támogatásából részben megújul a főváros ivóvízhálózata - jelentette be Budapest városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettese szerdán.

Tüttő Kata a Fővárosi Vízművek budafoki telephelyén tartott sajtótájékoztatóján elmondta: ez az elmúlt évtizedek legnagyobb ivóvízminőség-javító beruházása Budapesten, ahol még mindig vannak ólomcsövek. Azok cseréje "égető", a program segítségével pedig háromezer ilyen bekötést tudnak kicserélni - fűzte hozzá.

Mint mondta, a programban felújítanak hatvan vízkitermelő kutat a Szentendrei- és a Csepel-szigeten, továbbá megújul a meglévő hálózat egy része is.

Csőtörés Csepelen
 
Csőtörés Csepelen 2017-ben.
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
 

Budapesten körülbelül ötezer kilométeres az ivóvízhálózat, ebből évente 80 kilométert kellene megújítani, és évi 80 milliárd forintot kellene elkölteni az ivóvízhálózat rekonstrukciójára. Az ötezer kilométerből kétezer kilométernyi "a műszaki élettartama végén" tart, vannak 100 évesnél is idősebb csövek a föld alatt, a hálózat jelentős része pedig 50-90 év közötti. (MTI)