„Klubrádió
A lényeg

Spórolna a budapesti vezetés, lemondana a díszkivilágításról

25/10/2022 19:25

| Szerző: Klubrádió

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes arra tett javaslatot, hogy az idén ne építsenek ki karácsonyi díszkivilágítást Budapesten. Az előterjesztésről szerdán szavaz a Fővárosi Önkormányzat. Csaknem 30 millió forintot spórolna meg így a fővárosi költségvetés.

Az már korábban eldőlt, hogy két órával csökkentik a díszkivilágítás üzemidejét karácsonykor, a jelenlegi gazdasági helyzet további intézkedéseket tesz szükségessé a szocialista politikus szerint – írja a 24.hu.

Ha nem lesz karácsonyi díszvilágítás, azzal az előterjesztésben szereplő számítás szerint 28,38 millió forintot takarít meg a főváros, amit az első körben általános tartaléknak csoportosítanának át.

A költségvetésben eredetileg az szerepelt, hogy a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. bruttó 58,45 millió forintból építheti ki és működtetheti a fényeket. A feladat törlésével ugyanakkor a teljes összeget nem vonhatják el, több okból sem:

  • a kft. tulajdonát képező, díszítésre fel nem használt karácsonyi eszközök értékcsökkenésével, amortizációjával összefüggő költségigényt a cégnek meg kell téríteni,
  • a tavaly karácsonyi világítás leszereléséhez kapcsolódó költségeket már leszámlázták.

(Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI)