„Köszönjük,
A lényeg

Hónapok óta zárva Köves Slomóék kóser vágóhídja, amelyre százmilliókat adott az Orbán-kormány

12/06/2023 17:07

| Szerző: Klubrádió

Hónapok óta nem nyit ki és azt sem tudni, mikor folytatódik újra a termelés a csengelei kóser vágóhídon, amelyet hat éve nyitottak meg olyan ígéretekkel, hogy ez lesz a világ legnagyobb kóser libavágóhídja és -feldolgozója – számolt be a 24.hu.

A 24.hu azt írta: azért látogattak Csengelére, mert bezárt a Köves Slomóhoz és az általa vezetett Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséghez (EMIH) kötődő, korábban milliárdos veszteséget termelő csengelei kóser vágóhíd. A céget keresték a nyilvánosan megadott telefonszámokon, de senkit nem értek el. Értesüléseiket és helyszíni tapasztalataikat a vágóhidat üzemeltető Quality Poultry Kft. végül írásbeli válaszában megerősítette azzal, hogy még 2022-ban döntöttek a leállás mellett, de hogy mit hoz a jövő a vágóhíd számára, arról egyelőre több mindent is el tud képzelni a menedzsment.

Az EMIH által tulajdonolt, alföldi kóser vágóhíd egyik szomszédja azt mondta az üzemről riportot készítő 24.hu-nak, hogy úgy tudja, már 3–4 hónapja nem folyik termelés. Egy másik szomszéd arról számolt be, hogy legfeljebb műszaki karbantartás vagy ellenőrzés miatt nyitják ki szerinte mostanában az épületet.

Hat évvel ezelőtt, 2017 nyarán nyitották meg élénk médiaérdeklődés mellett az EMIH kóser vágóhídját a Csongrád megyei településen. Az eseményen részt vett David Lau izraeli főrabbi és Fazekas Sándor akkori földművelésügyi miniszter is – idézték fel. A kormány nem csak reprezentatív szerepet vállalt: a 2,8 milliárdba kerülő vágóhíd az állami Eximbank 1,75 milliárdos hitelének, valamint közel 400 millió forint vissza nem térítendő állami támogatásnak köszönhetően valósult meg. Köves Slomóék a rendezvényen nem is fukarkodtak a nagy szavakkal. Ekkor hangzott el, hogy ez lesz a világ legnagyobb kóser libavágóhídja és -feldolgozója.

Azonban, mint írják, a vállalkozás hamar súlyos veszteségeket kezdett termelni. A nyilvános beszámolók szerint összességében több mint 1,2 milliárd forintos veszteséget jelentett a hitközség által tulajdonolt Quality Poultrynak, amely ellen számos végrehajtást is kértek az elmúlt években, a legutóbbi beszámoló szerint a cégnek több mint 3,6 milliárdos hitele volt.

A vágóhidat üzemeltető cég, amely az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) tulajdona, a lap kérdéseire válaszolva a madárinfluenza-járvánnyal indokolta a termelés felfüggesztését. Azt is írták, hogy a csengelei vágóhíd jövője szempontjából három lehetséges irányt vizsgálnak:

  • szorosabb együttműködés kialakítása más, víziszárnyast feldolgozó cégekkel, így növelve a működés rezisztenciáját a területi korlátokkal szemben;
  • a vágóhíd működésének szüneteltetése a madárinfluenza elleni oltás hatósági bevezetéséig (jelenleg az oltás fejlesztése kísérleti szakaszban van);
  • illetve a vágóhíd átalakítása kóser baromfivágóhíddá (a víziszárnyasok vágásának megszüntetésével).

(Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor)