„Köszönjük,
A lényeg

Holoda: A benzinárstop fenntarthatatlan, januártól kivezetik

2/12/2022 18:33

| Szerző: Klubrádió

A benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan, az ellátási problémák miatt mára inkább bosszankodást okoz. Mivel így nem jelent már politikai előnyt, januártól biztosan kivezetik – mondta Holoda Attila energiapiaci szakértő, korábbi energetikáért felelős helyettes államtitkár az mfor.hu-nak.

Az interjúban úgy fogalmazott: véleményem szerint biztosan rákényszerül a kormány az üzemanyagár-stop kivezetésére. Nem véletlen, hogy már a Mol is többször elmondta, és ismét megerősítette, hogy az ársapka kivezetése segítene az ellátási problémákon. Felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg a Mol egyedül kénytelen ellátni a benzinkutakat, holott a hatósági árak bevezetése előtt csupán a 70 százalékukat szolgálta ki. A nyomott árak miatt az ország üzemanyag-fogyasztásának mennyisége is több mint 20 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest – részletezte.

Ez a változás azért történt – magyarázta a szakértő –, mert a Molon kívül jelenleg nincsenek olyan nagykereskedők, akik külföldről hoznak be üzemanyagot, hiszen a hatásági ár miatt jobban megéri nekik a környező országokban értékesíteni, míg itthon a 480 forintos árral veszteséget termelnének. Ugyanakkor a finomítók karbantartásával kapcsolatos problémák miatt a Mol sem tud teljes kapacitással besegíteni a korábban más nagykereskedőkkel szerződött benzinkutak ellátásába. Sőt, az utóbbi időszakban gyakorlatilag egyáltalán nem szállít nekik. Mindez egyértelműen az ársapka negatív következménye, ha pedig azt a kormány nem vezeti ki, akkor a jelenleginél is komolyabb zavarok lehetnek – vélekedett Holoda Attila.

További ellátási problémát okozhat a szakember szerint az orosz olajra kivetett európai embargó, ezért tehát nem véletlen, hogy mind a Független Benzinkutak Szövetsége, mind a Mol az ársapka kivezetését javasolta – tette hozzá.

A szakértő erről a témáról beszélt a Klubrádió Esti gyors című műsorában is, azt az interjút itt hallgathatják meg:

2022. december 02. Esti gyors / részlet, Holoda Attila (22.12.02.)
14:25
00:00

A Klubrádióban ezelőtt legutóbb Palkovics László miniszter (akkor még csak várható) távozásáról kérdeztük Holoda Attilát, aki azt mondta: "Nagy pezsgés tapasztalható Magyarországon az energia körül, ennek vannak nyertesei és vesztesei, mint amilyen a jelek szerint Palkovics is".

(Kiemelt kép: Klubrádió)