„1%
A lényeg

Hét év börtön kapható "Oroszország biztonságát veszélyeztető nyilvános felszólalásokért”

7/07/2022 07:26

| Szerző: Klubrádió

Az orosz parlament alsóháza szerdán olyan törvényjavaslatot fogadott el, amely súlyos börtönbüntetést, akár hét év börtönt helyez kilátásba az "Oroszország biztonságát veszélyeztető nyilvános felszólalásokkal” szemben.  A Duma megemelte a kémkedés és a „külföldiekkel folytatott bizalmas együttműködés" büntetési tételét is.

Ezek a törvényi szigorítások "az orosz nemzeti érdek védelmét szolgálják, megfelelő és időszerű választ adnak az országunk előtt álló kihívásokra” - nyilatkozott Vaszilij Piszkarjov, a törvényjavaslat egyik társszerzője a kormányzó Egyesült Oroszország párt nevében.

Vlagyimir Putyin
Vlagyimir Putyin
https://www.flickr.com/photos/jedimentat/7557192798
 

A javaslat szerint mostantól kettőtől négy évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók, akik nyilvános felszólalásukban Oroszország biztonsága elleni fellépésre buzdítanak. Ha mindezt a médiában teszik közzé, a büntetési tétel öt évre növelhető, illetve hét évre, ha a bűncselekményt szervezetten követik el.

Az orosz fegyveres erők ellen felhasználható információk gyűjtése és az ellenségnek való átadása akár 20 év börtönbüntetéssel, míg a "külföldiekkel történő bizalmas együttműködés” akár 8 év börtönbüntetéssel is sújtható írja a 444.hu.