„Köszönjük,
A lényeg

Havazásra és havas esőre is készülni kell

7/12/2023 06:53

| Szerző: Klubrádió

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint fokozatosan gyengülő havazással kell számolni. Az ország középső térségében éjfélig akár 15 centiméter hó is összegyűlhet.

A Közép- és Dél-Dunántúlon, Közép-Magyarországon, Nógrád, Bács-Kiskun megyében havazik, Veszprém, Székesfehérvár, Solt, Kiskőrös és Baja környékén 5-10 cm közötti a leesett hó mennyisége.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön nyugatról kelet felé halad majd a csapadékzóna, több megyére,

  • Komárom-Esztergomra,
  • Pestre,
  • Nógrádra,
  • Fejérre,
  • Tolnára,
  • Bács-Kiskunra
  • és Baranyára

első fokú figyelmeztetést adott ki. Ezeken a részeken 12 óra alatt több mint 5 centiméternyi hó hullhat.

Éjfélig az ország középső harmadán nagy területen alakulhat ki a meglévővel együtt 5-15 centimétes vizes, tapadó hóréteg, míg a Tiszántúlon lepel-3 centiméter lehet a jellemzőbb friss hóvastagság.

Az Útinform azt írja, téli útviszonyokra kell készülni az ország nagy részén.

A gyorsforgalmi utak burkolata sónedves, de az M0-s Dunakeszi és Szigetszentmiklósi, az M1-es Bicskei, az M7-es Martonvásári, illetve az M6-os autópálya Fejér és Tolna vármegyei szakasza helyenként latyakos, az M3-as Gödöllő térségében hókásás.

A fő és mellékutak burkolata Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Nógrád és Heves vármegyékben, továbbá Kaposvár, Szentendre, Vác, Putnok Tiszafüred és Kisújszállás környékén havas. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében, Győr és Szántód térségében vizes, az ország többi részén sónedves.

Lenti térségében rosszak a látási viszonyok, a látótávolság 100 méternél is rövidebb. Körmend, Pápa, Veszprém, Kiskőrös, Balassagyarmat és Nyékládháza környékén a látótávolság 100 és 300 méter változik. Nagykanizsa környezetében ködfoltok nehezíthetik a közlekedést.

Külső korlátnak hajtott egy személygépkocsi az M7-es autópályán Letenye felé, a 202-es km-nél. A leálló sávon zajlik a helyszínelés.

Baleset történt az M30-as autópályán, a 45-ös km-nél. Az M3-as felé tartók számítsanak forgalomkorlátozásra.

A 11-es főúton, Szentendre és Leányfalu közötti szakaszán, csőtörés miatt a fél útpályát lezárták, a Boldogtanyai út és a Vadrózsa utca között a 25-ös km-nél, valamint a 23-as km-nél a Barackvirág utca közelében. A váltakozó irányú forgalmat, jelzőlámpa, valamint jelzőőr irányítja.

A 102-es főúton, Tinnye és Perbál között kidőlt egy fa. A 15-ös km-nél csak egy sáv járható.

Komárom-Esztergom vármegyében kisebb hóátfúvások miatt két alsóbbrendű út nem járható: a Kömlőd – Tata és a Tardos és Bikolpuszta közötti útszakaszt lezárták.