„Klubrádió
A lényeg

Hatalmas mennyiségű Pfizer-vakcinát rendel az Európai Bizottság

8/05/2021 14:38

| Szerző: MTI/Klubrádió

Az Európai Bizottság megállapodott 1,8 milliárd adag vakcina beszerzéséről , a Pfizer/BioNTech vállalatokkal - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. 

A 2023-ig szóló szerződés 900 millió adag koronavírus elleni oltóanyag szállítását írja elő további 900 millió dózis későbbi megvásárlásának lehetőségével.  

A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat és a BioNTech német biotechnológiai cég közös fejlesztésű oltóanyagából 300 millió adag beszerzéséről november végén kötött szerződést az Európai Bizottság, és december 21-én engedélyezte a koronavírus elleni vakcina alkalmazását az unió tagállamaiban.

Az oltások beadása karácsonykor kezdődött meg a tagországokban. Az uniós bizottság január 8-án további 300 millió adag, koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről egyezett meg a vállalatokkal. Az érvényes szerződések jelenleg 600 millió, illetve további 1,8 milliárd adag Pfizer/BioNTech-oltóanyagot tesznek elérhetővé az Európai Unió országai számára.

A Pfizer/BioNTech 2021 első negyedévében 67 millió adag vakcinát juttatott az uniós tagországoknak, a második negyedévben további, összesen 250 millió adagot tervez szállítani. Az év második felében legkevesebb további 280 millió adag koronavírus elleni oltóanyag szállítását tervezi.

Az Európai Bizottság más gyógyszergyártókkal is tervezi további szerződések megkötését - tette hozzá az uniós bizottság elnöke.