„Klubrádió
A lényeg

Három év után befuccsol az einstandolt kutatói hálózat?

3/08/2022 08:49

Nem fizetik ki az idén az elnyert OTKA-kat (kb. 12 milliárd) és "még ugrik 8-10 milliárd más kutatási pályázat is" - írja a Qubit, amely szerint "a zárolt keretből egy sor bilaterális, például magyar-szlovén, magyar-osztrák kutatás is fut", de nekik sem szólt még senki a megváltozott helyzetről. A július 11-iki kormányrendelet szerint az Orbán-kabinet által nyolc éve létrehozott Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivataltól (NKFIH) az összesen 416 milliárd forint költségvetési forrás zárolását elrendelő csomag szerint 1,8 milliárd forintot közvetlenül a hivatal büdzséjéből, 20,2 milliárdot pedig a kifejezetten a kutatási és fejlesztési (K+F) célokat szolgáló NKFIH Alap keretből zárolt a kormány.

Egészségügyi csúcsprojekt indul Magyarországon a vágás n?
 
Illusztráció
 
Budapest, 2021. június 9. Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem és a PremierMed Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet intervenciós radiológusa vágás nélküli pajzsmirigyrákműtétet mutat be Budapesten, a Premier Med Egészségügyi, Oktató- és Kutatóintézetben. A csaknem 300 millió forintos kutatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal több mint 167 millió forinttal támogatja. MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán
 

A lap szerint 2021-ben 330 kutató és kutatócsoport nyert az összesen 12 milliárd forintos keretösszegű OTKA-pályázatokon. Az idei nyertesekről nincs információ, az eredményhirdetést idén "állítólag" októberre halasztották, de erről hivatalos tájékoztatás még nem jelent meg. "Sokan úgy vélik, hogy a mostani zárolások a három évvel ezelőtt a kormányzat által einstandolt kutatói hálózat ellehetetlenítését vetítik előre."