„Támogassa
A lényeg

Harminc százalékkal adná olcsóbban az albérleteket a fővárosi önkormányzat

1/04/2024 10:18

| Szerző: Klubrádió

Kovács Vera, a Fővárosi Lakásügynökség vezetője elmondta, megpróbálnak minél több üresen álló ingatlant hasznosítási célból bérbe venni a tulajdonosoktól, amit aztán tovább adnának nyomott áron.

A középosztálybeliek számára is megfizethetetlenné váltak az ingatlan- és albérletárak, ezért dolgozott ki új koncepciót a fővárosi önkormányzat a megfizethető, bérbe vehető lakások számának növelésére, erről beszélt Kovács Vera, a március közepén felállított Fővárosi Lakásügynökség vezetője a 24.hu-nak.

Az ügynökség úgynevezett ingatlankezelő csomaggal indult. Ennek lényege, hogy megpróbálnak minél több üresen álló ingatlant hasznosítási célból bérbe venni a tulajdonosoktól. Átvállalnak tőlük minden ehhez köthető feladatot és garanciát vállalnak arra, hogy rendben tartják a lakást, cserébe a tulajdonos a piaci árnál alacsonyabb bérleti díjat kap majd.

Kovács Vera közölte, első körben olyan bérlőknek biztosítanak majd lehetőséget, akik leadott lakáskérelemmel rendelkeznek a főváros rendszerében. Ide tartoznak

  • a szolgálati lakásra jelentkező közalkalmazottak a buszsofőröktől az óvónőkig,
  • a fővárosi cégek dolgozói,
  • és a méltányossági alapon lakást kérelmezők is (például mozgáskorlátozott emberek, egyedülálló szülők vagy bedőlt lakáshitelesek).

"A piaci árakhoz képest 30 százalékkal lesznek olcsóbbak a lakásügynökségi lakások. A tulajdonosok 15 százalékkal alacsonyabb összeget kapnak kézhez, a másik 15 százalékot a lakásügynökség adja a bérlőknek támogatásként. Egy 200 ezer forintos albérletnél ez 60 ezer forint megtakarítást jelent" – emelte ki az ügynökség vezetője. Hozzáttette: később, ahogy bővül a hasznosított lakások száma, szélesítenék a jogosultak körét is.

Az is kiderült, hogy a fővárosnál alkalmazásban lévő rutinos értékbecslők határozzák majd meg egy-egy lakás piaci bérletárát.