„Klubrádió
A lényeg

Hajléktalanok szállták meg a tőzsdét Brazíliában

24/09/2021 08:06

| Szerző: Klubrádió

Több tucat hajléktalan tüntető masírozott be csütörtökön Dél Amerika legnagyobb tőzsdeépületébe Sao Paulóban. Ezzel tiltakoztak az országban egyre növekvő egyenlőtlenség ellen. A Hajléktalan Munkások Mozgalma (MTST), valamint a Félelem Nélküli Emberek (Frente Povo sem Medo) nevű csoport szerint Jair Bolsonaro elnök kormányának politikája felelős az országban kialakult gazdasági szakadék kiszélesedéséért.

Kormányellenes tüntetés Brazíliában
 
Kormányellenes tüntetés Brazíliában
 
Rio de Janeiro, 2021. szeptember 7. Jair Bolsonaro brazil elnök ellen tüntetnek Río de Janeiróban 2021. szeptember 7-én. MTI/EPA/EFE/Andre Coelho
Fotó: Andre Coelho
 

 

„A tőzsde a spekuláció és a társadalmi egyenlőtlenség legnagyobb szimbóluma. Miközben a vállalatok profitot termelnek, az emberek éheznek, a munkahelyek pedig egyre bizonytalanabbak” –írta a Twitter közösségi oldalon az MTST.

A tőzsde csarnokában, a részvényárfolyamot mutató elektronikus táblák alatt a tüntetők több tucat piros lobogót és egy Brazília színeiben pompázó zászlót lengettek, amelyre az éhség szót írták.

Minden drága, ez Bolsonaro hibája –hirdették a tüntetők által tartott plakátok. Rövid idő múlva a csoport elhagyta az épületet, és az utcán folytatta tiltakozását. AZ MTI szerint 20 millióan éheznek az országban, 14 millió munkanélküli van.