„Támogassa
A lényeg

Hadházy: Elfújta a szél a 220 milliós vártornyot

11/04/2023 10:10

| Szerző: Klubrádió

Verőcén a római kori limes romjai mellett állított 220 millió forintból a kormány egy vártornyot stilizáló ketrecet. Mint kiderült, nem szélálló módon.

"Szánalmas: szó szerint egyszerűen elfújta a szél Verőcén a római kori limes romjai mellé 220 millió forintból felállított, vártornyot stilizáló ketrecet" – írta Facebook-bejegyzésében Hadházy Ákos.

A független országgyűlési képviselő hozzátette, a 220 millió forintból persze nem csak ez "valósult meg"

A vízművek egy minimálisan kikupált trafóházát kinevezték "kiállító térnek és büfének". Helyet kapott itt egy "tematikus római kori játszótér" is.

"Az előzményekhez tartozik, hogy bár eredetileg tervben volt, végül a visszalépésünk miatt magyar helyszínek nélkül lett a világörökség része a római határvonal több emléke a Duna mentén, Németországtól Szlovákiáig. Akkor Magyarország 2,5 milliárdot kapott volna az UNESCO-tól. Erről szintén lemondtunk, de végül az L. Simon László fideszes kultúrharcos vezette Nemzeti Múzeum vezette konzorcium csak lehívott 820 millió forint EU-s támogatást. Talán úgy gondolhatta L. Simon, hogy EU-s pénzt sokkal könnyebb ellopni, mint egy célzott UNESCO támogatást. Mindenesetre valami egészen pofátlan módon titkolja, hogy milyen szerződésekkel tudja lefedni ezt a 820 milliót" – tette hozzá a politikus.