„Klubrádió
A lényeg

Ha Ferenc pápa találkozik Orbánnal, a szemébe néz, és nem előre megírt szöveget mond neki

1/09/2021 19:47

| Szerző: Klubrádió

Ferenc pápa a Vatican Newsnak adott spanyol nyelvű interjújában a többi között arról is beszélt, nem tudja, hogy találkozik-e majd Budapesten Orbán Viktorral. Egyébként pedig az ilyen alkalmakra általában sem készül előre megírt forgatókönyvvel. A katolikus egyházfő abban nem volt biztos, hogy Csíksomlyón nem találkozott-e már Orbánnal. Az interjút a 444 vette észre.

„Nem tudom, találkozni fogok-e vele. Azt tudom, hogy a hatóságok üdvözölnek majd. Nem Budapest központjába megyek, hanem az [Eucharisztikus] Kongresszus helyszínére, lesz egy terem, ahol találkozom majd a püspökökkel, és ott fogadom az érkező állami vezetőket is. Nem tudom, ki jön majd” - mondta Ferenc pápa a Vatican Newsnak adott spanyol nyelvű interjújában, amelyet a 444 szemlézett. Az egyházfőt arról kérdezték: bár úticélja Szlovákia, sokan odafigyelnek majd találkozására Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, akinek kormányprogramja bizonyos elemeivel nem ért egyet, különösen a határok lezárására vonatkozóan. Mit mondana neki, ha lenne lehetősége külön beszélni vele? – hangzott a kérdés.

Ferenc pápa az interjúban abban sem volt teljesen biztos, hogy nem Orbán volt-e az a kormánytag, aki Áder Jánossal kilátogatott 2019-ben a csíksomlyói pápai misére. „A köztársasági elnököt ismerem, mert ott volt az erdélyi misén (...), és egy miniszterrel érkezett. Azt hiszem, nem Orbán volt az.”

Egyébként – teszik hozzá a cikkben – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke volt az a kormánytag, aki elkísérte Ádert Csíksomlyóra, és akivel találkozott is a pápa Erdélyben. Orbán aznap Madridban volt a Bajnokok Ligája döntőjén.

Ferenc pápa azt mondta, ha össze is fut Orbánnal az Eucharisztikus Kongresszuson, nem készül semmilyen közlendővel a számára. „Nem előre megírt forgatókönyvvel utazom: amikor valakivel szembetalálom magam, a szemébe nézek, és a dolgok maguktól alakulnak. Nem szükséges azon gondolkodnom, hogy kinek mit fogok mondani (...) a konkrét helyzeteket szeretem.”