„Klubrádió
A lényeg

Gulyás reagált a jogállamisági mechanizmus elindítására

27/04/2022 16:28

| Szerző: Klubrádió

Megkapta a magyar kormány az Európai Bizottság hivatalos jegyzékét a jogállamisági eljárás megindításáról. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszer azt mondta, áttanulmányozzák a levelet, és részletes véleményt mondanak róla a csütörtöki kormányinfón. Addig is hangsúlyozta, a magyar kormány milyen kérdésekben nem enged: a háborúból kimaradásról és a háború áráról beszélt, vélhetően az orosz energiahordozókra utalva, illetve felhozta a szexuális "propaganda" ügyét is.

Ahogy az már korábban is tudható volt, hivatalos jegyzéket küldött az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosa, Johannes Hahn a magyar kormánynak arról, hogy elindítják a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben. Ezt a Bizottság alelnöke, Margarítisz Szkínasz jelentette be szerda déli sajtótájékoztatóján Brüsszelben. A legalább féléves folyamat végén a tagállami kormányok képviselőiből álló tanács az uniós támogatások egy részének felfüggesztésével vagy zárolásával büntetheti az országot, ha egyértelműen bebizonyosodik, hogy egyes jogállami normák megsértése miatt közvetlenül sérülnek az EU pénzügyi érdekei.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerda délután azt ígérte, áttanulmányozzák a levelet, és részletes véleményt mondanak róla a csütörtök reggelre meghirdetett kormányinfón. Addig is hangsúlyozta, hogy milyen kérdésekben nem hajlandó a kormány kompromisszumot kötni.

„A magyar választópolgárok április 3-án világos döntést hoztak” – fogalmazott Gulyás a Facebook-oldalán megosztott videóban. Szerinte arról, hogy az országnak ki kell maradnia az ukrajnai háborúból, és arról is, hogy nem a magyar embereknek és a magyar emberekkel kell megfizettetni a háború árát (itt vélhetően az orosz olaj és gáz behozatalára utalt), mint ahogy arról is, hogy a gyermekek védelme bármilyen szexuális propagandával szemben elsődleges fontosságúak. „A kormánynak ezek vörös vonalak. Ezekben a kérdésekben nem tud engedni” – jelentette ki.

A jogállam szót nem ejtette ki a miniszter, kondicionalitási levelet említett. 

A magyar kormánynak két hónapja lesz arra, hogy válaszoljon a Bizottság kérdéseire. A mechanizmus a rendszerszintű korrupció miatt indult el, a levél levél olyanokat tartalmaz, mint hogy visszaélésekre alkalmas a közbeszerzési rendszer, nem üldözik a hatóságok a korrupciót, nem átlátható az EU-s támogatások elosztása, az elszámolások ellenőrzése pedig felületes.

(via Telex, kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)