„Támogassa
A lényeg

Független KSH-elnököt akar a Eurostat

27/12/2023 08:41

| Szerző: Klubrádió

Az Eurostat bár elismeri a Központi Statisztikai Hivatal hasznosságát, többek közt az intézmény elnökének függetlenségére vonatkozó javaslatot tett.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megbízható és köztiszteletben álló független intézmény, az általa előállított statisztikákat objektívnek, magas színvonalúnak, megbízhatónak és időszerűnek, a problémamegoldásra érzékeny és a szakmai vitákra nyitott – áll abban a jelentésben, amelyet a Eurostat szakértői készítettek az áprilisban lezárult, a KSH általános működését elemző vizsgálatuk során. Ám bármennyire is kedvező a KSH és a magyar statisztikai rendszer megítélése Luxemburgban a napokban nyilvánosságra hozott jelentés szerint, mégis közel két tucat ajánlást fogalmaztak meg annak függetlensége és működésének javítása érdekében – írja a Népszava.

A 22 ajánlásból a harmadik az intézmény elnökének függetlenségére vonatkozik. A jelentésben azt írják, hogy "az illetékes kormányzati szerveknek javítaniuk kell a Központi Statisztikai Hivatal elnökének kinevezési eljárásának átláthatóságát, például az álláshely meghirdetése révén". Az Eurostat szerint ugyanis a kinevezési, toborzási folyamat kezdetén nincs teljes átláthatóság, főleg akkor nem, ha magát az álláshelyet meg sem hirdetik. "Ennek hiánya negatívan befolyásolhatja a Központi Statisztikai Hivatalnak, mint szakmailag független szervezetnek a megítélését" – írják.

Egy másik javaslatuk szerint a KSH-t le kellene választani a kormányról, valamint a hivatalt felügyelő Miniszterelnöki Kabinetirodától, ez a lépés ugyanis szerintük nem csupán a politikától való függetlenséget növelné, de rugalmasabb működést tenne lehetővé. Ezzel egybecsengően a kabinetirodát vezető Rogán Antal parlamenti meghallgatásán nemrég arról beszélt, hogy az Országgyűlés felügyelete alá rendezné be a KSH-t.