„Hírek
A lényeg

FT: Orbán a gender miatt blokkolja az EU és 79 ország megállapodását

27/03/2023 15:30

| Szerző: Klubrádió

A Financial Times azt írja, hogy az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek a legújabb javaslatát, amellyel az Európai Unióban tartózkodó menekültek számát szabályoznák, Orbán Viktor magyar miniszterelnök blokkolja.

A lap az uniós adatokra hivatkozva azt írja – a hírt az Rtl.hu vette észre –, hogy évente több mint 300 ezer embert toloncolnak ki, viszont a kitoloncoltaknak mindössze az egyötöde hagyja el az EU területét. Orbán Viktor az EU-s vezetők múlt heti találkozóján egyértelművé tette, hogy nem írja alá a régóta halogatott megállapodást, amely Ursula von der Leyen szerint hozzájárulna a menekültek számának csökkenéséhez.

"Orbán kifogásolja a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó rendelkezéseket" – mondta egy a lapnak névtelenül nyilatkozó uniós tisztviselő.

Az Afrikai, Karib-tengeri és Csendes-óceáni Államok Szervezetének (OACPS) 79 országgal fennálló, nemzetközi kapcsolatokat szabályozó szerződése tesz említést az esélyegyenlőségről és a diszkrimináció elleni küzdelemről.

A megállapodás értelmében a feleknek elő kell mozdítaniuk a nemek közötti egyenlőség kérdését, továbbá elkötelezik magukat amellett, hogy küzdenek a rasszizmus, a megkülönböztetés, az idegengyűlölet és az ezekhez kapcsolódó intolerancia minden formája, valamint az erőszak és a diszkrimináció minden formája ellen.

Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója a Financial Timesnak azt mondta, hogy Budapest csak akkor engedi át a megállapodást, ha átszövegezik. Ursula von der Leyen az ügy kapcsán elmondta, hogy a megállapodás, amely egy meglévő szerződést frissít, létfontosságú az Európai Unió számára.