„Klubrádió
A lényeg

Népszava: Egész Borsodban egyetlen gyermekügyeleti pont maradna

7/03/2023 08:27

| Szerző: Klubrádió

A Népszava szerint áprilistól mindössze egyetlen gyermekügyeleti pont marad a megyében, jelesül Miskolcon, a megyei kórházban. Ez azt jelenti, hogy a megye legtávolabbi részéből is oda kell majd vinni a gyerekeket hétköznap 16-22 óra között, illetve hétvégén 8 és 22 óra között. Az Országos Mentőszolgálat szerint téved a lap, Borsod tíz pontján ezután is úgynevezett vegyes ügyeletek működnek, ahol a gyermekek is megfelelő ellátást kapnak.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében folytatódik áprilistól az új alapellátási ügyeleti rendszer bevezetése – írja a Népszava. 

A lap szerint a jövőben országosan 81 járásnak lenne összesen 102 ügyeleti központja de így is lesz olyan járás, ahol nem lesz ügyeleti pont. Több megyében a mostani 10-12 orvosi ügyeletből legfeljebb 3-4 maradna. Eddig 40 ezer lakosra jutott egy ügyeletes orvos, de ha a terv megvalósul,  várhatóan hétköznaponként 90 ezer, hétvégén pedig

60 ezer embernek lenne egy felsőfokú végzettségű ellátója.

Koronavírus - A háziorvosok lehetőség szerint csak telefonon
 
Háziorvosi rendelő
Miskolcon. Fotó: MTI/Vajda János
 
 

Az előzetes tervek szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 14 kisebb-nagyobb településen megszűnne az eddigi háziorvosi ügyelet.

A Népszava szerint áprilistól mindössze egyetlen gyermekügyeleti pont marad a megyében,

jelesül Miskolcon, a megyei kórházban. Ez azt jelenti, hogy a megye legtávolabbi részéből is oda kell majd vinni a gyerekeket hétköznap 16-22 óra között, illetve hétvégén 8 és 22 óra között.

Háziorvosi ügyelet 10 településen marad. 

Az  Országos Mentőszolgálat szerint valótlan állítás, hogy egyetlen gyermekügyeleti pont marad a megyében. Győrfi Pál kommunikációs igazgató azt közölte, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye 10 pontján ezután is úgynevezett “vegyes ügyeletek” működnek, ahol a gyermekek is megfelelő ellátást kapnak, tehát nem kell a megye távoli pontjairól is Miskolcra hozni a beteg gyermeket. Eddig sem volt minden járásban külön gyermekorvosi ügyelet, a járási ügyeletek rendszerint vegyes ügyeletekként működtek, ahol gyermekek és felnőttek egyaránt ellátást kaptak. Egyértelmű tény,  hogy nincs szükség minden járásban külön gyermekorvosi ügyeletre, továbbá minden orvos és mentőtiszt képes és alkalmas gyermekek sürgősségi ellátására is. Ezeken túlmenően, a kórházi központi gyermekügyelet is rendelkezésre áll, a 1830-as telefonszám pedig gyermekek esetében is hívható, ahonnan súlyos állapotú gyermekhez azonnal mentőt küldenek.