„1%

Fideszes kritika a magyar iskolarendszerről

25/05/2021 13:32

| Szerző: Klubrádió

Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, a Fidesz országgyűlési képviselője szokatlanul kritikus interjút adott a Partizánnak.

A Népszava szemlézte Révész Máriusz interjúját, amit a Partizánnak adott, ahol meglepően kritikus hangon beszélt többek között a mai iskolarendszerről is. Arról beszélt, hogy nehezen magyarázható, miért nem javult a tanulók teljesítménye a PISA-felméréseken, hiszen már több kormányzati lépésnek is be kellett volna érnie. Furcsának nevezte, hogy a magyar oktatási rendszer nem tudja ösztönözni a társadalmi mobilitást. Arra a felvetésre - miszerint 11 éve van alkotmányozó többsége a Fidesznek, még sem történt változás - azt mondta, ennek okát nem tudja megmondani, noha történtek kísérletek. 

Révész Máriusz arról is beszélt, hogy a tanári fizetések kimondottan alacsonyak Magyarországon. Ez igaz mind belföldi, mint külföldi összehasonlításban és biztos benne, hogy ezt néhány éven belül rendezni kell. Megjegyezte, „ilyen kaotikus iskolarendszer, nincs Európában, mint amilyen Magyarországon van". A politikus a rendszerváltás legnagyobb tévedésének nevezte az iskolák szerkezeti átalakítását.

Kitért arra is, hogy Orbán Viktor azért nem vitatkozott ellenzéki politikusokkal az elmúlt időszakban, mert ennek nem volt értelme. Úgy ítélte meg, hogy szerinte értelmes vitákra ma Magyarországon semmi lehetőség nincsen. 

"Orbán majd akkor áll ki vitára, ha az lesz a Fidesz politikai érdeke" – tette hozzá a politikus.