„Klubrádió
A lényeg

Félmilliárdért kapnak kollégiumi helyeket az eucharisztikus kongresszus résztvevői

18/08/2021 17:29

| Szerző: Klubrádió

Csaknem félmilliárd forintos támogatást kapnak az érintett egyetemek azért cserébe, hogy kollégiumi épületeket engedtek át a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zarándokainak a hallgatóik rovására. Ahogy tegnap mi is beszámoltunk róla, ez körülbelül ötezer hallgatót érint.

A pénzt az intézmények a kollégiumi és hallgatói szolgáltatások fejlesztésére fordíthatják. Ezt az Innovációs és Technológiai Minisztérium jelentette be szerdán. A Telex szerint az egész intézkedés összesen ötezer hallgatót és 17 kollégiumot érint.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) sajtófőnöke kedden az Esti gyorsban azt mondta: kedden tárgyaltak a helyzetről Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárral, akinek elmondták öt pontból álló kéréseiket. Közölte: voltak intézmények, amelyek ezt már elkezdték szervezni, tájékoztatták a hallgatókat, de sajnálattal tapasztalták hétfőn, hogy volt jó pár olyan intézmény is, amely nem haladt előre, és sok helyen a hallgatók se tudtak semmit erről az egészről. A négy, leginkább érintett budapesti intézmény az ELTE, a BME, a BGE és az Óbudai Egyetem.

Később közleményt adott ki a HÖOK. Eszerint az egyetemek hallgatói önkormányzataival és az ITM-mel egyetértettek abban, hogy a kollégiumi férőhelyek elosztását úgy kell megszervezni, hogy mindazoknak, akiknek szükséges a kollégiumi hely, biztosított legyen. Abban is megállapodtak, hogy nem kell szeptemberre kollégiumi díjat fizetniük azoknak, akik csak a hónap második felében költözhetnek be.

Az Eucharisztikus Kongresszus társadalmi bizottságának ülés
 
Áder János köztársasági elnök, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Budapesten szeptemberben kezdődő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus társadalmi bizottságának ülésén a Szent Máté Kulturális Központban 2021. június 2-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 

A koronavírus-járvány miatt tavaly elhalasztott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust szeptember 5. és 12. között tartják Budapesten, az eseményre Ferenc pápa is ellátogat. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a római katolikus egyház eseménysorozata, fókuszában a hit, a vallás, Krisztus megértése, mélyebb megélése áll. Budapest eddig egyszer, 1938-ban rendezett eucharisztikus kongresszust. Az elsőt 1881-ben a franciaországi Lille-ben, az eddigi utolsót 2016-ban a Fülöp-szigeteki Cebuban rendezték.