„Klubrádió
Esti gyors

HÖOK: Sok hallgató nem is tudta, hogy kell a kollégiumi helye az Eucharisztikus Kongresszusra

17/08/2021 23:47

| Szerző: Klubrádió/szg

Több mint ötezer egyetemista nem költözhet kollégiumba tanévkezdéskor a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus miatt. Budai Marcell, az országos hallgatói szervezet sajtófőnöke azt mondta: sok helyen a hallgatók semmit se tudtak erről. A többi között azt kérték a kormánytól, hogy az érintett hallgatóknak ne kelljen kollégiumi díjat fizetniük szeptemberre, és ne érintse az egész se az elsősöket, se azokat, akik már bent laknak.

2021. augusztus 17. Esti gyors / részlet, Budai Marcell (21.08.17.)
09:52
00:00

Ahogy arról mi is beszámoltunk híreinkben, nemrég kormányzati kérés érkezett a felsőoktatási intézményekhez, amelynek értelmében több mint ötezer egyetemista nem költözhet kollégiumba a tanévkezdésre a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus miatt.

Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) sajtófőnöke az Esti gyorsban elmondta: kedden tárgyaltak Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárral. Múlt hét hétfőn tájékoztatták az intézményeket arról, hogy kollégiumi férőhelyek kellenek a kongresszushoz. Voltak intézmények, amelyek ezt már elkezdték szervezni, tájékoztatták a hallgatókat, de sajnálattal tapasztalták hétfőn, hogy volt jó pár olyan intézmény is, amely nem haladt előre, nem vette fel a kapcsolatot a hallgatói önkormányzattal (és sok egyetemen a HÖK intézi a kollégiumi elhelyezést). Sok helyen a hallgatók se tudtak semmit erről az egészről.

A négy, leginkább érintett budapesti intézmény HÖK-vezetői voltak ott (ELTE, BME, BGE, Óbudai Egyetem), és ők ketten az országos hallgatói szervezet elnökével. Öt pontot fogalmaztak meg, arra tekintettel, hogy kiket zavarhat meg leginkább a későbbi kollégiumi beköltözés. Ezek a kérések következők:

  • elsőéves hallgatókat ne érintsen ez az intézkedés, ők zavartalanul költözhessenek be
  • ne érintse továbbá azokat a hallgatókat, akik a nyár folyamán (és így jelenleg is) a kollégiumban laknak, akár, mert ott élnek, akár munka, gyakorlat miatt
  • határozottan kérték, hogy az érintett hallgatóknak egész szeptember hónapra ne kelljen kollégiumi díjat fizetniük (a beköltözés pont a kongresszus előtt lenne, azt pedig nem tudják, mikor adják vissza a szobákat)
  • a kormány által az intézményeknek (a szobák bérléséért) fizetett összeget használják fel kollégiumi fejlesztésre vagy valamilyen hallgatói szolgáltatásfejlesztésére
  • azoknak a hallgatónak, akik emiatt csak később tudnak beköltözni a kollégiumi szobájukba, biztosítani kell az online oktatást, és hiányzás nem adható ez idő alatt.

Jelezte: az ELTE nagyon aktívan dolgozott ezen a múlt héten, és ők már nagyjából megegyeztek az egyetem vezetésével. Budai Marcell „abszolút pozitivitást” látott a helyettes államtitkáron, szerinte a minisztérium abszolút nyitott volt. Mind az öt pont nagyon fontos ahhoz, hogy egy hallgató se akadhasson meg a tanulmányaiban azért, mert nem tud időben beköltözni. Bíznak benne, hogy ez a gyakorlatban is így valósul meg.

Azzal kapcsolatban, hogy mi lesz, ha szeptemberben esetleg romlik a koronavírus-helyzet, azt mondta: mindenki jelenléti oktatással tervez, de ha ne adj’ isten megint olyan helyzet alakul ki, elő tudják húzni a fiókból a terveket. Jelezte: szerinte az online oktatás már velük marad, még ha teljes szakokon nem is, bizonyos tárgyakat lehet így jól tanítani. Ennek ellenére azzal együtt, hogy komoly e-learningről lehessen beszélni, komoly oktatásianyag-fejlesztésre lenne szükség.

A koronavírus-járvány miatt tavaly elhalasztott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust szeptember 5. és 12. között tartják Budapesten, az eseményre Ferenc pápa is ellátogat. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a római katolikus egyház eseménysorozata, fókuszában a hit, a vallás, Krisztus megértése, mélyebb megélése áll. Budapest eddig egyszer, 1938-ban rendezett eucharisztikus kongresszust. Az elsőt 1881-ben a franciaországi Lille-ben, az eddigi utolsót 2016-ban a Fülöp-szigeteki Cebuban rendezték.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay (illusztráció)

Esti gyors
2021. augusztus 17., kedd 18:45
Műsorvezető: Kárpáti Iván