„Köszönjük,
A lényeg

Felháborodást váltott ki Novák Katalin ruandai szereplése

19/07/2023 16:46

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

"Nagyon kevés dolog van, amit magaménak vallok Novák elnök hiedelmeiből és biztos vagyok abban, hogy ő is nagyon kevés dologgal ért egyet az enyéimből, különösen ha a nők szerepéről, reprodukciós jogairól, a velük szembeni társadalmi igazságosságról vagy más ügyekről van szó" – mondta a ruandai Kigaliban tartott Women Deliver konferencia elnöke Novák Katalinra reagálva.

Nyílt levélben üzent a ruandai Kigaliban, hatezer résztvevővel megtartott Women Deliver konferencia elnöke és ügyvezető igazgatója azoknak, akik felháborodtak, mivel Novák Katalin magyar államfőt is meghívták a nemek közötti egyenlőségről szóló konferenciára.

„Nagyon kevés dolog van, amit magaménak vallok Novák elnök hiedelmeiből és biztos vagyok abban, hogy ő is nagyon kevés dologgal ért egyet az enyéimből, különösen ha a nők szerepéről, reprodukciós jogairól, a velük szembeni társadalmi igazságosságról vagy más ügyekről van szó. Fontos azt is leszögezni, hogy ha feminista közösségként el szeretnénk érni a céljainkat, olyanokkal is fenn kell tartanunk a párbeszédet, akikkel nem értünk egyet.

A Women Deliver álláspontja a nemi esélyegyenlőséggel és a nők jogaival kapcsolatban megingathatatlan és egyértelmű. Eltökéltek vagyunk az értékeink mellett, miközben bármilyen visszajelzést, eltérő véleményt és kritikát meghallgatunk. Novák elnök nyitóünnepségen történt szereplése nem tükrözi és nem jelzi előre, hogy az értékeinktől bármilyen módon eltérjünk” – írta nyílt levelében Maliha Khan, a konferencia elnöke, aki szerint a szervező ruandai kormány „csodálatos partner volt”.

„Novák elnök nemi esélyegyenlőséggel, befogadással, szexuális és reproduktív egészséggel és jogokkal kapcsolatos nézetei semmilyen módon nem egyeznek a Women Deliver álláspontjával, ennek nyomán én örülök a felháborodásnak” – mondta a témában tartott sajtótájékoztatón.

A konferencia elnöke azt is mondta, hogy a szervezéskor „minden államfő és kormányfő közreműködését kérte, bár nem értettek egyet azzal a döntéssel, hogy Nováknak is fellépési lehetőséget is biztosítottak”. Novákot elsősorban korábbi, még a családügyi miniszterként hozott intézkedései miatt, a magyarországi abortusz szabályozás és a melegellenes törvény miatt kritizálják.

Novák Kigaliban arról beszélt, hogy „az országomban megvalósul az egyenlőség, mert nálunk több nő szerez egyetemi diplomát, mint férfi, és általában is egyenlő hozzáférésük van a nőknek mindenhez. Egy nő még akár köztársasági elnök is lehet”, valamint a saját példáján keresztül próbálta bemutatni, hogy Magyarországon egy nő jogai leginkább akkor sérülnek, ha gyermeket szeretne szülni. Ennek a jogsérelemnek a kiküszöbölésén dolgozik unikális családpolitikájával a magyar kormány – fűzte hozzá.

Ruanda egyébként a Világgazdasági Fórum tavalyi nemi egyenlőségi indexe szerint a hatodik a világban (csak Izland, Finnország, Norvégia, Új-Zéland és Svédország előzi meg), miközben Magyarország a 88. helyen áll Lesotho és Örményország közé ékelődve.