„Köszönjük,
A lényeg

Fegyelmi vizsgálat indult a Katonában, mert DK-tagok kedvezményt kaptak

29/11/2023 17:20

| Szerző: Klubrádió

Fegyelmi vizsgálat indult a Katona József Színházban, mert a Demokratikus Koalíció (DK) tagjai kedvezményesen vásárolhattak jegyeket a Katona előadásaira – közölte szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülése után Baranyi Krisztina a Facebookon.

Az ügy egy Magyar Nemzet-cikkből robbant ki, a kormányközeli lapnak ugyanis a birtokába jutott egy DK-s hírlevél, amely szerint tagjaik november végéig 20-30 százalékos kedvezménnyel vehetnek színházjegyet a Katonában – idézi fel a hvg.hu. A lap eredetileg azt írta, hogy az ügyben keresték a színházat, de nem reagált, később viszont „helyesbítésként” közölték, hogy a Katona József Színház a cikk megjelenése előtt elküldte válaszait, de „ez elkerülte a cikk szerzőjének figyelmét”.

A Katona megkeresésre azt válaszolta, hogy nem pártszimpátia alapján biztosították a kedvezményeket, és hosszan sorolták, hogy milyen cégeknek és intézményeknek ajánlottak már fel hasonló kedvezményeket (példaként említették a NAV-ot, az MTA-t, a Molt, a Richtert, a Magyar Ügyvédi Kamarát, az Ügyészek Országos Szervezetét és a Magyar Bírósági Végrehajtói Kart is). Az ugyanakkor nem szerepel a válaszukban, hogy lenne más politikai párt vagy szervezet, amely tagjai számára kedvezményeket biztosítottak volna.

Azt viszont közölték, hogy november 21-étől lehetett a DK-s kedvezménnyel jegyet váltani náluk, és november 25-éig összesen 28 jegyet adtak el így.

Baranyi szerint mindenesetre „ez egy nagyon súlyos ügy. Annál is inkább, mert a főváros kulturális ügyeinek irányítása 2019 óta a DK kezében van.”

Ferencváros független polgármestere kezdeményezte, hogy az ügyben indult vizsgálat eredményéről részletesen tájékoztassák majd a közvéleményt.

(Kiemelt kép: a színház Facebook-oldala)