„Köszönjük,
A lényeg

Eutanázia: Karsai Dániel az új államfőtől is kegyelmet kér a segédkezőknek

23/02/2024 11:45

| Szerző: Klubrádió

Gyakorlatilag a "teljes önállótlanság állapotába” került, de továbbra is jónak érzi az életét, van miért élnie és dolgoznia – mondta az alkotmányjogász.

„Újra meg fogom keresni a következő köztársasági elnököt, legyen bárki. A javaslatom lényege, hogy a köztársasági elnök nyilvánosan vállalja fel előre, hogy gyógyíthatatlan betegek esetében – akik az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen szenvedésnek vannak kitéve – kegyelmet ad az öngyilkosságukban közreműködő személyeknek, családtagoknak, barátoknak, egészségügyi személyzetnek. Egy ilyen kegyelmi döntés megalapozottságához egy bizottság segíthetné az elnök munkáját, amelynek tagja lenne orvos, pszichiáter és büntetőjogász"

– mondta a Szabad Európának – még az államfőjelölt megnevezése előtt – készült interjújában Karsai Dániel. A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához, miután a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította az eutanáziáról beadott népszavazási kérdése hitelesítését. A Kúriának majdnem három hónapja van, hogy döntsön, de Karsai reméli, ez nem tart addig. 

Karsai Dániel
 
Karsai Dániel
Fotó: Klubrádió/Lantos Dániel
 

Karsai a lapnak egyebek mellett elmondta azt is, hogy "gyakorlatilag a teljes önállótlanság állapotába” került. De – tette hozzá – továbbra is jónak érzi az életét, van miért élnie és dolgoznia. "Nem adtam fel, de azért

az emberi méltóság fogalma egy kicsit más az én szememben, mint a kormányéban."