„Klubrádió
A lényeg

Európa-bajnok az angol női futballválogatott

31/07/2022 20:32

| Szerző: Klubrádió

A londoni Wembley stadionban majdnem 90 ezer néző előtt rendezték a női labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét. A kérdés az volt: Anglia először vagy Németország kilencedjére?

Az angolok a negyeddöntőben a spanyolokon, az elődöntőben a svédeken keresztül jutottak a fináléba, ahol az osztrákokat és franciákat búcsúztató Németország várta őket. Az angolok mellett szólt, hogy házigazdák és egyenletesen jól teljesítettek a korábbi meccseken, de a németek mégiscsak nyolcszoros kontinensbajnokok, ráadásul eddig minden EB-döntőjüket megnyerték.

Az első félidőben kevés igazi helyzet alakult ki a pályán, de mindkét csapatnak lehetősége lett volna a gólszerzésre. Először az angolok alakítottak ki helyzeteket, aztán inkább német mezőnyfölényt lehetett látni a pályán. Szabálytalankodások, sárga lapok, videóbíró, izgalom mindkét oldalon.

Bár a második félidőben is a németeknek volt több helyzete, a 62. percben mégis az angol válogatott szerezte meg a vezetést. A csereként beállt Toone indult mélységből és a német védők közül kilépve a kapus felett a hálóba emelte a labdát. Ez az Európa-Bajnokságok történetének 500. gólja.

A 79. percben viszont jött a német egyenlítés, Magull a rövid felsőbe pörgette Wassmuth beadását négy méterről.

Abszolút nyílt lett a mérkőzés, melynek eredménye 1-1 maradt a rendes játékidőben. Talán inkább a német csapatnak volt több lehetősége a meccs megnyerésére. A hosszabbítás második felében azonban a szintén csereként beálló Kelly egy szöglet után második próbálkozásra a német kapuba kotorta a labdát.

Ezzel Anglia történetében először Európa-bajnok, veretlenül.