„Klubrádió
A lényeg

Emlékerdőt állítottak a gödöllői egyetemen Erdoĝan hőseinek

16/07/2021 22:05

| Szerző: Klubrádió

Emlékerdőt állítottak Gödöllőn, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem területén a török puccskísérlet ötödik évfordulója alkalmából, de nem a tönkretett, bebörtönzött és elüldözött tízezrek emlékére, hanem a tisztogatásokért felelős Erdoĝan-rezsimhez hű áldozatok előtti tisztelgés jeléül – írja a Telex. Csendes volt az avatás, nem úgy tűnik, mintha a kormány képviseltette volna magát.

A frissen átadott emlékerdőre a Telex egyik olvasója hívta fel a portál figyelmét. Mint írják, finoman szólva sem volt nagy hírverés, az egyébként Erdoĝannal szívesen parolázó Orbán Viktor, vagy más kormányközeli szereplő nem is vett részt az eseményen, legalábbis ennek nincs nyoma.

Az átadóról készült képek ott vannak viszont a budapesti török nagykövetség Twitterén, ahol arról írtak, hogy az emlékerdőt 251 hős emlékére hozták létre, akik az öt évvel ezelőtti, július 15-i „áruló puccskísérletben vértanúhalált szenvedtek”.

2016. július 15-én éjjel puccskísérlet volt Törökországban. Katonák foglaltak el stratégiai pontokat Ankarában és Isztambulban. A puccsisták elfoglalták az állami televíziócsatornát, ahol egy, új alkotmányról szóló nyilatkozat közlése után az adás megszűnt.

A nem éppen demokratikus modoráról ismert Recep Tayyip Erdoĝan elnök ellenállásra szólította fel a híveit, akik az utcára vonultak, és gyakorlatilag elfojtották a puccsot. Az elnökhöz hű erők visszafoglalták a repülőtereket, hidakat, televízióstúdiókat, és a puccsisták kezén lévő egyéb infrastruktúrákat.

Több százan meghaltak, közel 1500-an megsebesültek a harcokban. A puccskísérlet kitűnő ürügyet teremtett Erdoĝannak arra, hogy leszámoljon az országon belüli vélt és valós ellenségeivel: Törökországban rendkívüli állapotot hirdettek ki, amelynek keretében átfogó tisztogatások kezdődtek például a hadseregben, az állami intézményekben és más körökben is, leváltottak több ezer ügyészt és bírót, akik egy jelentős részét le is tartóztatták.

Összesen legalább 150 ezer embert függesztettek fel állásából vagy bocsátottak el, mintegy 70 ezret pedig őrizetbe vettek, köztük több mint száz újságírót és sok jogvédőt. Az újságírók közül egyeseket életfogytiglanra ítéltek. Visszavonták továbbá több mint 20 ezer tanár engedélyét.

Évekkel ezelőtt kiszivárgott bizalmas iratok szerint a török felső vezetés előre tudott a 2016-os készülő puccskísérletről, de nem tett semmit, hogy megakadályozza, csak ellenőrzött mederbe terelte az eseményeket, így megágyazva a tisztogatásoknak és Recep Tayyip Erdoĝan török elnök egyszemélyi uralmának. A dokumentumok szerint még a vádiratot is előre elkezdték megírni politikai ellenfeleikkel szemben. 

A Telex rákérdezett a gödöllői egyetemnél, hogy mennyire tudnak azonosulni Erdoĝan tisztogatásaival, de egyelőre nem kaptak választ.

(Kiemelt kép: Flickr.com)