„Köszönjük,
A lényeg

Elutasították a DK Orbán Viktor elleni vagyonnyilatkozati eljárását

15/11/2023 15:15

| Szerző: Klubrádió

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága elutasította a Demokratikus Koalíció (DK) Orbán Viktor elleni vagyonnyilatkozati eljárását. A párt közölte: az erről szóló közleményük publikálását pedig megtagadta az MTI.

A Demokratikus Koalíció azután kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást Orbánnal szemben, hogy a VSquare egy korábbi magas rangú kormányhivatalnok információira hivatkozva azt írta: a kormányfő már nemcsak hosszú hétvégéket tölt a családjával a 13 hektáros hatvanpusztai birtokon, de rendszeresen ott fogad kormánytagokat, fideszes politikusokat, illetve üzletembereket.

A DK azért kezdeményezte az eljárást, mert „a miniszterelnök vagyonbevallásában nem szerepel a hatvanpusztai kastély”. A 19. században József nádor által létrehozott birtok rekonstrukciója becslések szerint 30 millió euróba (nagyjából 11,5 milliárd forintba) kerülhetett, a bejegyzett tulajdonosa pedig Orbán Győző, a kormányfő apja.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága arra hivatkozva utasította el az eljárást, hogy a beadvány „feltételezéseken alapul”, valamint „a sajtóinformációkra épülő állítás nem lehet alapja vagyonnyilatkozati eljárás megindításának”.

Erre a párt úgy reagált: „a Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktort és bűntársait csak a hatalom választja el a felelősségre vonástól. A DK szerint Orbán Viktor hiába íratja strómanokra sok százmilliárdos vagyonát, Magyarországon mindenki tudja, hogy a lopott vagyon valójában a miniszterelnöké. A Dobrev Klára vezette szociáldemokrata Árnyékkormány a kormányváltás után véget fog vetni az Orbán családdal összenőtt milliárdos elit uralmának, és az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállításával vissza fogja venni a lopott közvagyont a miniszterelnök strómanjaitól” – írták közleményükben.

Ennek a közlését viszont megtagadta az MTI, arra hivatkozva, hogy sérti a szabályzatukat. A hivatkozott pont szerint egy közlemény „nem lehet jogsértő, nem lehet alkalmas arra, hogy sértse mások személyhez fűződő jogát, így különösen nem lehet alkalmas más emberi méltóságának, becsületének, jóhírnevének, magánéletének, magántitkának és személyes adatai védelméhez fűződő jogának vagy üzleti titokhoz fűződő jogának megsértésére”.

Múlt héten az LMP közleményét dobták vissza, akkor a párt L. Simon László menesztésére reagált. Az MTI arra hivatkozva nem fogadta be közleményt, hogy az nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit. „Pedig nem sértettük meg senki jó hírét, csak leírtuk azt a tényt, hogy aggódunk a köztévé vezetőinek állásáért, akik az elmúlt években messze a legtöbb időt szentelték a »homoszexuális életmód ábrázolásának«” – írta a párt.

(via Telex)