„Klubrádió
A lényeg

Elutasította az NVB a vajdasági levélszavazatokkal kapcsolatos panaszok vizsgálatát

3/04/2022 15:13

| Szerző: Klubrádió

A Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) olyan vajdasági magyar állampolgárok fordultak panasszal, akiknek a szavazólapjait tartalmazó levélcsomagját a szerb posta helyett a magyar politikához, azon belül is a Fideszhez köthető szervezetek aktivistái vitték ki. A bizottság azonban közölte: csak Magyarország területén tud érvényt szerezni a választási szabályoknak.

Az NVB-hez olyan vajdasági magyar állampolgárok fordultak panasszal, akiknek a szavazólapjait tartalmazó levélcsomagját a szerb posta helyett a magyar politikához, azon belül is a Fideszhez köthető szervezetek - a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), illetve a Cordia Minoritatis Hungariae (CMH) alapítvány aktivistái vitték ki. A vajdasági szavazásról videóriportban számolt be a 444, amelyben az is elhangzott: előfordult, hogy aki kihozta a szavazólapot, az ki is töltötte.

Az ezzel kapcsolatos panaszokat hárította el az NVB, mint a 444 idézi, "a választások tisztaságát felügyelő testület csak Magyarország területén tud érvényt szerezni a választási szabályoknak".

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint az NVB döntése alapján a választási iroda nem felel azért, hogyan jutnak el a levélcsomagok a levélben szavazókhoz, csak azért felelős, hogy azokat a Magyar Postához eljuttassa. A jogvédők úgy látják, az érveléssel két baj is van.

Egyrészt a panasz eleve nem a választási iroda, hanem a Magyar Posta, illetve a VMSZ és a CMH felelősségéről szól. A választási eljárásra vonatkozó speciális szabályok szerint ugyanis a Magyar Posta csak úgy továbbíthat ilyen levélcsomagokat, hogy meggyőződik azok szabályszerű kézbesítéséről, és aktívan is tesz azért, hogy az megtörténjen.

Másrészt, ha a választások tisztaságáért felelős szervként az NVB nem képes az ország területén kívül megvédeni a választás tisztaságát, akkor a TASZ szerint alaposan újra kell gondolni a szabályokat is úgy, hogy azok egyszerre biztosítsák azt, hogy a külföldön élők hozzáférhetőn és biztonságosan élhessenek választójogukkal, ugyanakkor tiszteletben tartsák a választási eljárás alapelveit is.

A TASZ fellebezni készül az NVB határozata ellen.