„Klubrádió
A lényeg

Eltűntek a sokmilliárdos vagyont kezelő alapítványok, nem válaszolnak az adatigénylésekre

30/03/2022 10:10

| Szerző: Klubrádió

Az uóbbi egy-két évben a Fidesz kiszervezte az állam funkcióit, feladatait, a vagyonát, sőt még a jövedelmeit is nyilvánvalóan fideszes kézben lévő alapítványokba.

A 24.hu meg szerette volna tudni, hogy pontosan mire fordítják, hogyan használják azt az államtól kapott több mint ezermilliárd forintos vagyont az elmúlt egy-két évben létrehozott alapítványok, és mekkora díjazást vesznek fel a szervezetek vezető tisztségviselői, akiket lényegében életük végéig bebetonoztak a helyükre.

Kutatásuk eredménye az lett, hogy van tíz olyan közszolgálati feladatokat ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány, amelynek még honlapja és email-címe sincs. Voltak olyanok is, akiket a bírósági bejegyzésében székhelyként szereplő címen sem találtak meg, többnek e-mail-címe és honlapja sincs. Azok az alapítványok akiknek van elektronikus elérhetőségük, néhány kivételtől eltekintve eddig nem adtak érdemi választ az adatigényléseikre. Egyébként a vezető tisztségviselők havi illetménye egymillió forint körül van.

Tanuláskutató intézet alakult az MCC-benAz MCC vezetője, Orbán Balázs Miniszterelnökségi államtitkár  díjazás nélkül látja el a feladatát, a kuratóriumi tagok azonban havi másfél millió forintért üléseznek. MTI/Koszticsák Szilárd
 

Az állami vagyon, amit a kormány ezekre az alapítványokra rábízott, többé nem klasszikus közpénz, azzal a továbbiakban a – mostani kormány által kinevezett – kurátorok gazdálkodnak, ráadásul a vagyonkezelő alapítványok működésére vonatkozó szabályok többsége csak kétharmaddal lesz módosítható, azaz onnan nem könnyen elmozdíthatók

A szakértők és az ellenzék is tiltakozott annak idején, amikor tavaly megteremtették a jogszabályi környezetet a közérdekű vagyonkezelő alapítványok létrehozására.

"Úgy tűnik, igazunk lett, hogy óva intettünk ettől az alapítványi konstrukciótól. Korábban sem volt nagyon átlátható az állami szervek működése és vagyongazdálkodása, de a közhatalmi feladatok és az állami vagyon kiszervezésével teljesen követhetetlenné vált ezek sorsa. Míg egy minisztériumnál tudhatjuk, hogy ki a miniszter, és mit csinál, vagy hol van a minisztérium, addig az alapítványok és az azokat vezető kuratóriumok ködbe burkolóznak. Nem tekinthető jó és gondos gazdának az a szervezet, amely még honlappal és elektronikus elérhetőséggel sem rendelkezik" – mondta Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója a 24.hu-nak.