„Klubrádió
A lényeg

Elit ügyvédi iroda segíti az Orbán-kormányt koncessziós ügyekben, százmilliós keretből

5/08/2022 15:11

| Szerző: Klubrádió

Elit ügyvédi iroda segíti a jövőben a Nemzeti Koncessziós Iroda (NKI) munkáját, ugyanis egyedüli indulóként a DLA Piper Posztl, Nemescsói, Győrfi-Tóth és Társai Ügyvédi Iroda nyerte az NKI által jogi tanácsadásra kiírt 100 millió forintos keretösszegű közbeszerzést – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. A cég, amely egyszereplős közbeszerzésen nyert, Tiborczéknak is dolgozik – írja a 444.

A feladataik között van

  • jogi- hatástanulmányok, koncessziós stratégiák kidolgozása, jogi döntés-előkészítő dokumentumok elkészítése
  • egyes vagyonelemek/koncesszióköteles tevékenységek tekintetében a koncesszióba adás vizsgálata
  • koncessziós eljárások megindításának előkészítése, közreműködés az eljárás dokumentumainak jogi előkészítésében, az eljárás lefolytatása során eseti vagy folyamatos jogi szakértelem biztosítása

A szerződés idén november 30-ig vagy a 100 milliós keretösszeg kimerüléséig érvényes. Ahogy a 444 írja, a DLA Piper a világ egyik legnagyobb és legelismertebb globális jogi irodája, amely 4200 ügyvédet foglalkoztat a világ több mint 40 országában. Az ügyvédi iroda korábban dolgozott az Orbán-kormánynak: a Le Cheque Dejeuner, valamint Sodexo által indított perekben 1,267 milliárd forintért próbálta védeni az államot. Szintén a 444 írt arról, hogy az elit ügyvédi iroda segíti Tiborcz Istvánnak, a miniszterelnök vejének cégét is a hatósági engedélyek beszerzésében.

Az ügy további érdekessége, hogy a Rogán Antal kabinetminiszter irányítása alatt álló NKI közbeszerzésén más ügyvédi iroda nem indult el. Ugyanakkor Gulyás Gergely miniszter júliusi bejelentése szerint Magyarország az uniós pénzek mielőbbi megszerzése miatt az EU elvárásainak megfelelően 15 százalékra próbálná leszorítani az egyszereplős közbeszerzések arányát.