„Klubrádió
A lényeg

Elindult a pedagógusok menete Miskolcról

2/01/2023 09:02

Hétfőn reggel nyolc után a miskolci Herman Ottó Gimnáziumtól elindult egy csoport, hogy hat nap alatt a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumhoz érjen, "oda ahol ősszel kirúgták az első öt tanárt" - írják a Tudásmenet az oktatásért szervezői. 

Az első napot Bükkábrányban tervezik befejezni, ami 30 kilométernyi gyaloglás Miskolctól. A hétfői menetet Totyik Tamás, Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnökei, és Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára vezetik, de utóbbi csak a városhatárig megy.

Szombaton estefelé érnek Budapestre. Pilz Olivér, a Tanítanák Mozgalom egyik alapítója a menet elindulása előtt azt mondta, egy "maroknyi csapat megy végig", és hogy a tervek szerint minden településen csatlakoznak majd hozzájuk. Budapesten ezres tömegre számít.

A megmozdulásról Totyik Tamás PSZ alelnök a Reggeli Gyorsban is beszélt.

2023. január 02. Reggeli Gyors részlet 2023. 01. 02. interjú Totyik Tamás
09:56
00:00

Minden településeken, ahol megállnak, fórumokat is tartanak, szeretnék feltérképezni a helyi problémákat is. A budapesti eseményt még szervezik annak függvényében, hányan csatlakoznak, mondta Pilz Olivér.

 

A tanárok, diákok, szülők azért tiltakoznak, mert a kormány nem fordít figyelmet az oktatásra, a benne dolgozók élethelyzetére, hogy elvették a tanároktól a valódi sztrájklehetőséget, hogy megélhetésre sem elegendő a tanárok fizetése, hogy a gyerekek silány tankönyvekből tanulnak: a problémákat kilenc pontos követeléslistában mutatták be.