„Támogassa
A lényeg

Elfogadta Budapest "túlélőtervét" a közgyűlés

26/04/2023 14:41

| Szerző: Klubrádió

Az ellenzéki képviselők igen szavazatával és a kormánypártiak tartózkodása mellett elfogadták azt a megszorítóprogramot, amitől a főváros a csőd elkerülését várja. A megszorítócsomag, amit készítői túlélőtervnek is hívnak – ígéretük szerint – nem a budapestieknek, hanem a kormánynak szól, írja a hvg.hu.

A túlélőprogram legfontosabb pontja, hogy a fővárosra kivetett 58 milliárd forintos szolidaritási adóból mindössze 33 milliárdot fizetnének be. A főváros úgymond nettó befizetője az államnak, a központi költségvetés ugyanis több pénzt vonna el tőlük, mint amennyit amúgy támogatásként utal. A túlélőterv másik kiemelten fontos pontja az, hogy a főváros 16 milliárd forintos beruházási hitelt venne fel. A hitelkonstrukció részleteit már összeállították, ahhoz viszont, hogy a Fővárosi Önkormányzat fel is tudja venni, a kormány hozzájárulása kell. Ezt pedig nem valószínű, hogy megkapják, különösen, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón arról beszélt: a kormány nem támogatja az önkormányzatok eladósodását.

A túlélőterv vitája már a napirend előtti felszólalásokkal elkezdődött és órákon keresztül tartott. Karácsony Gergely napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy a 2019 óta tartó ciklus válságokkal volt teli: jött a koronavírus, majd az energiakrízis – ezeken pedig minden magyar településnek át kellett esnie. Viszont a fővárost mindemellett a kormány is sújtja elvonásokkal. Karácsony arról beszélt, hogy bár eddig kreatívak és okosak voltak, „vannak olyan helyzetek, amiket nem tudunk és nem is akarunk kezelni”. A főpolgármester felszólalásában a fővárosi képviselők esküjéből idézett, amit az Alaptörvényre tesznek le a képviselők. Emlékeztetett: minden képviselő Budapest képviseletére esküdött fel, nem külső érdekekére.

Karácsony felszólalásában azt mondta: a mostani túlélőterv ugyan arra elegendő, hogy a város képes legyen tovább működni, azonban hosszú távon így lehetetlen tervezni. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes ezt megerősítve hozzátette, hogy jelenleg fejlesztési pénzeket tagadnak meg Budapesttől.

A Fidesz frakcióvezetője, Wintermantel Zsolt szerint Karácsony viszont csupán folytatta évekkel ezelőtt elkezdett kommunikációját, és azt hangoztatja, hogy semmiért nem felelős, semmiről nem tehet. Wintermantel szerint a főváros jelenlegi vezetése 2020 – vagyis szinte hivatalba lépése óta – csőddel riogat, az azonban mindeddig elmaradt. Majd Karácsony egy korábbi, még a 2019-es önkormányzati választási kampányban elhangzott megszólalását játszotta be a telefonjáról. Ebben a főpolgármester arról beszélt, hogy itt az ideje annak, hogy Budapest főpolgármestere ne akadékoskodjon, vagy arra mutogasson, hogy Orbán Viktor nem ad neki pénzt. „Nekem ehhez nincs hozzáfűznivalóm” – jelentette ki Wintermantel, majd néhány perccel később mégis folytatta és azt magyarázta, hogy a fővárosnak 2023-ban 271 milliárd forintos bevétele van az iparűzési adóból, emellett pedig csupán 58 milliárd forintot kellene kifizetnie a kormánnyal. A tudósításban hozzáfűzik: a Fidesz frakcióvezetője csupán azt felejtette el megemlíteni, amit a főváros vezetése évek óta mond, vagyis, hogy bevételeik jelentősen nem nőttek az utóbbi három évben, működési kiadásaik viszont az energiaválság miatt jelentősen megugrottak.