„Köszönjük
A lényeg

Eldőlt, Mark Rutte lesz a következő NATO-főtitkár

20/06/2024 17:46

| Szerző: Klubrádió

Mark Rutte lesz a következő NATO-főtitkár, miután a szövetség mind a 32 tagja megállapodott abban, hogy a leköszönő holland miniszterelnök követi Jens Stoltenberget az Észak-atlanti Szerződés Szervezete élén.

Magyarország és Szlovákia keddi pozitív nyilatkozatát követően csütörtökön Románia is megerősítette Rutte támogatását, Klaus Iohannis román elnök pedig visszalépett a a jelöltségtől, és erről értesítette szövetségeseit is.

Orbán Viktor korábban nyíltan Iohannis pártjára állt, majd később azt mondta, hogy csak akkor támogatja Ruttét, ha a holland politikus bocsánatot kér korábbi, a magyar kormányt bíráló kijelentései miatt. Végül enélkül is megszavazta. További feltétele volt a magyar miniszterelnöknek, hogy Magyarországnak ne kelljen részt vennie az ukrajnai műveletekben és pénzzel se kelljen azokat támogatnia, de ez eddig se volt kötelező.

A Politico felhívja a figyelmet arra, hogy Rutte kritikus időszakban veszi át a NATO vezetését október 2-án, alig több mint egy hónappal az amerikai választások előtt, amelyek meghatározzák azon katonai szövetség sorsát, amely Kelet-Európa legsikeresebb elrettentő eszközeként szolgált az orosz agresszióval szemben. Donald Trump nem akar kilépni a NATO-ból, de azzal fenyegetőzött, hogy újraválasztása esetén csökkenti az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyeket.

A jobbközép-liberális Ruttét sokan olyan politikusnak tartják, aki szót ért a Trumphoz és Orbánhoz hasonló populistákkal, és megválasztása is azt bizonyítja, hogy képes alkut kötni a legkülönbözőbb hátterű politikusokkal. Rutte megválasztása azt is jelenti, hogy az utódlás kérdése tisztázódik július előtt, amikor a NATO vezetői Washingtonba utaznak, hogy megünnepeljék a szövetség 75. évfordulóját – írja a 444.hu.