„Köszönjük,
A lényeg

Egyre drágább nálunk a benzin más országokhoz képest

10/04/2023 09:08

| Szerző: Klubrádió

Romániában például már 100 forinttal olcsóbban lehet egy liter benzint tankolni.

Hiába csökkent az idei évben szinte folyamatosan a benzin ára, még mindig Magyarországon a legdrágább a környező országokhoz képest. Ráadásul a különbség növekszik, Romániában például már 100 forinttal olcsóbban lehet egy liter benzint tankolni – írja az rtl.hu.

Egy piaci szakértő szerint a magyar piacon jelentősen csökkent a kereslet, viszont a környező országok cégeihez képest még mindig kimagaslóan nagy haszonnal dolgoznak az olajkereskedők, köztük a Mol is.

Bár a héten csökkent a 95-ös benzin ára, még ma is minden nagyobb kúton hatossal kezdődött az összeg. A friss adatok szerint a benzin átlagára jelenleg 611 forint literenként. Ez ugyan az év elejéhez képest több mint 25 forintos csökkenés, de még így is a legmagasabb az ár a környező országokhoz képest.

Minden szomszédos országban olcsóbban lehet benzint tankolni, sőt a különbség nemhogy csökken, inkább nő. Romániában és Szlovéniában a három héttel ezelőtti alig 70 forint helyett ma majdnem száz forinttal olcsóbb egy liter benzin.

A gázolaj csak Szerbiában és Ausztriában drágább, mint Magyarországon.

„A magyar piacon az látszik, hogy elég jelentősen csökkent a kereslet a benzin és a gázolaj iránt is. A piac nagyon várja, hogy élénküljön a forgalom és volument tudjanak eladni a benzinkutak” – mondta a Híradónak Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója.

A jegybank friss jelentése szerint bár az áfakulcs Magyarországon a legnagyobb, jövedéki adó az uniós minimumál is kevesebb. A magasabb ár oka szerintük a magas árrés, vagyis nagyobb haszonnal dolgoznak az olajkereskedők. A Magyar Nemzeti Bank úgy számol, 

az árrés februárban 170 forint volt literenként a benzin estében, miközben a régió több országában átlag 102 forintnak megfelelő összegre rúgott.

Az Erste elemzője korábban azt mondta: a benzinárstop eltörlése után az üzemanyagkereskedők megduplázták a beszerzési és eladási ár közötti profitjukat.

A legnagyobb kereskedő Mol elnök-vezérigazgatója a XXI. század intézet Mozgásban című podcastjában azt mondta: a költségeik is nőttek jelentősen, de azt az árstopok alatt nem építhették be az árba.

„Hát a benzinárstop az a Mol-nak elég sok pénzébe került, azért ezt fogadja el nekem” – mondta Hernádi Zsolt.