„Klubrádió
A lényeg

Egyre csökken a vízimentőt foglalkoztató strandok száma

18/07/2023 08:25

| Szerző: Klubrádió

"Vízimentő-szolgálat hiányában a strandot mindenki saját felelősségére veheti igénybe" – ezt írták ki júniusban a balatonfenyvesi nagystrand hirdetőtáblájára. Ami azt jelentette, hogy a tópart egyik legnagyobb strandja vízimentő nélkül maradt – mint utóbb kiderült, csak néhány hétre – írta a Népszava.

Noha a költségvetésünkben az idén is elkülönítettük a szükséges összeget, és kerestük is a lehetőségeket, a korábbi évekkel ellentétben a Balatoni Vízimentő Szolgálat nem tudott szakembert biztosítani, s kellett egy kis idő, míg találtunk megfelelő szolgáltatót – mondta Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere a lapnak. A déli parti település végül a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával (VMSZ) kötött szerződést, a két vízimentő a szezon hátralévő részére több mint hatmilliójába kerül a falunak.

A vízimentők foglalkoztatása a fizetős strandokon kötelező, de bizonyos létszám felett a szabadstrandokon is előírás. A balatoni strandok kétharmadán a szabályok szerint dolgoznia kellene vízimentőnek, de messze nem ekkora lefedettség.

Az elmúlt öt évben a csúcsot 2021 jelentette, akkor 30 település 61 strandján dolgoztak a VMSZ szakemberei, idén viszont csak 24 település rendelte meg szolgáltatásukat 44 strandra.

Egy vízimentő (a VMSZ ajánlata alapján) öt éve 15 ezer forint plusz áfába, vagyis 19 ezer forintba került egy napra, idén a tarifa már 34 ezer plusz áfa, azaz 43 ezer forint. Egyetlen vízimentő a szezonra nagyjából négymillió forintjába (felszerelésekkel, szállással együtt négy és félmillióba) kerülhet a fenntartó önkormányzatnak, de több olyan strand is van, ahol két vízimentőt is alkalmazni kell – ez hiába kötelező, az önkormányzatok semmilyen támogatásra nem számíthatnak, maguknak kell kigazdálkodniuk.