„Köszönjük
A lényeg

Egyelőre elmaradt a fideszes "várfoglalás", kivonultak az I. kerületi önkormányzat üléséről

29/09/2022 14:02

| Szerző: Klubrádió

Az első napirendi pont megtárgyalása után kivonultak a fideszes és velük szövetséges képviselők az első kerületi képviselő-testületi üléséről, így határozatképtelenség miatt el kellett napolni. A fideszesek indítványaikkal meg akarták volna nyirbálni a polgármester jogköreit és leváltani a legutóbbi időközin vesztes alpolgármestert.

A Telex felidézi, hogy a testület három hónapja nem tudott ülésezni, így csütörtökön több mint 70 beterjesztésről kellett volna dönteniük, de a képviselők többsége kivonulásával szabotálta ezt. A kerületet az ellenzéki V. Naszályi Márta vezeti, de a képviselő-testületben most már többségben vannak a kormánypárti, és a velük együttműködő volt jobbikos tagok.

A csütörtöki ülésen először letette a képviselői esküjét Fazekas Csilla nemrég megválasztott fideszes képviselő, majd párttársa Gulyás Gergely Kristóf fél óra szünetet kért. Mire ez lejárt, a képviselők többsége nem tért vissza a teremben, ezért az ülést levezető V. Naszályi Márta újabb szünetet rendelt el, de annak a végén sem tért vissza a határozatképességhez elegendő számú képviselő, így az ülést október 6-ára napolták el.

A 2019-es önkormányzati választáson a párbeszédes V. Naszályi Mártát választották polgármesternek (először nem lett nem jobboldali vezetője a kerületnek), és a képviselő-testületben is 10-5-ös többséget szerzett az ellenzék. Azonban két jobbikos, Varga Dániel és Zsitnyák János kivált a pártból és elkezdett a Fidesszel szavazni, így 8-7-re módosult az arány. Így érkeztünk el a szeptemberi időközi választáshoz, amelyet a parlamentbe bekerült momentumos Gelencsér Ferenc helyéért írtak ki, és ahol a fideszes Fazekas Csilla győzött 60 szavazattal. Aztán kiderült, hogy több fidelitasos egy I. kerületi magánklinika címére "költözött át" a választás előtt. Így a volt jobbikosokkal már a kormánypártiaknak lehet többségük.

A fideszes (egyéni körzetben vesztes) Fürjes Balázs lemondásra szólította fel V. Naszályit, és az is felvetődött, hogy a képviselő-testület feloszlathatja magát, de ezek közül eddig egyikre sem került sor. A testület fideszesekből és exjobbikosokból álló tagjai így a csütörtöki ülés előtt egy sor indítványt nyújtottak be, amelyekkel – ha megszavazták volna őket – elég nagy befolyást szereztek volna a kerület vezetésében.

Így leváltották volna a kerület momentumos alpolgármesterét, több kérdésben is elvették volna a polgármester hatásköreit, átalakították volna a bizottságok struktúráját, és úgy írták volna át a kerület szervezeti és működési szabályzatát, hogy abból kikerült volna például a kerületi újságról szóló rész is, azt akár meg lehetett volna szüntetni.

A kerület jegyzője még az ülés előtt megállapította, hogy ezek az előterjesztések törvénybe ütköznek, így azokról nem lehetett tárgyalni. Az ellenzék szerint a fideszesek tehát azért vonultak ki, mert nem lehetett szavazni a javaslataikról. V. Naszályi Márta az ülés után a Telexnek azt nyilatkozta: a fideszesek és a velük együtt szavazó volt jobbikosok „teljes hatalomátvételre” készültek a kerületben, ez pedig most nem sikerült nekik.