„Klubrádió

Egyedüliként megint keresztbe feküdt egy uniós tervnek a magyar kormány

20/05/2021 20:46

| Szerző: Klubrádió

Miután az elmúlt hetekben a magyar kormány több alkalommal is egyedül ment szembe a többi uniós állam, illetve a V4-es társországok diplomáciai terveivel, csütörtökön újabb vétót jelentet be. Most egy 79 országgal kötött, húsz éve fennálló uniós szerződés megújítását akadályozta meg.

Folytatódott az Orbán-kormány nemzetközi vétósorozata azt követően, hogy a tavasszal három esetben is a magyar kabinet ellenkezése tett be az Európai Unió, illetve a V4 külpolitikai terveinek.  Az Orbán-kabinet áprilisban a Kínát a hongkongi demokrácia leépítése miatt bíráló közös uniós nyilatkozatot ellenezte, majd a V4-ek magyar nyomásra enyhítettek az Oroszországgal szembeni, és egyúttal a csehek melletti kiálláson, a múlt héten pedig a 27 uniós tagállam közül Magyarország egyedüliként nem támogatta az EU közös nyilatkozatát az izraeli–palesztin konfliktus ügyében. A széria május 20-án, csütörtökön újabb epizóddal bővült. Az Orbán-kormány ezúttal egy 79 országgal kötött uniós szerződés megújítását vétózta meg, ismét szembe menve összes uniós partnerével. 

Átadták a Kométa melléktermék-feldolgozó üzemét
 
 Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Fotó: MTI/Varga György
 

Mint a Reuters csütörtöki tudósítása hivatkozva a Telex írta, Magyarország most nem egy – túl nagy jelentőséggel amúgy sem rendelkező – diplomáciai kiállásban megy szembe partnereivel, hanem az Európai Unió egyik húsz éve fennálló, több tucat afrikai, karibi és óceániai országgal kötött szerződésének megújításában.

Az amerikai hírügynökség Szijjártó Péter külügyminiszter online sajtótájékoztatóján elhangzottakat idézve írja, hogy Magyarország nem tudja támogatni az elsősorban emberi jogokra, kereskedelmi, fejlesztési, klímavédelmi és migrációs kérdésekre vonatkozó keretmegállapodásokat tartalmazó, úgynevezett Cotonoui Megállapodás megújítását, mivel ez a megállapodás „több migránst engedne be az unió területére”.