„Klubrádió
A lényeg

Egy másik kapitány ellen is vádat emeltek a Hableány-tragédia ügyében

7/07/2022 15:03

| Szerző: Klubrádió

27 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt emeltek vádat annak a hajónak a kapitánya ellen, amelyik a Hableánnyal ütköző hajót követte.

A Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én Budapesten, a Margit híd közelében nekiütközött a Hableány sétahajónak és azt maga alá gyűrte. A hajó elsüllyedt. A sétahajón 35-en voltak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast azóta is eltűntként tartanak nyilván. A Viking Sigyn szállodahajó után haladó Viking Idun kapitánya ellen segítségnyújtás elmulasztása miatt emeltek vádat. 

Az ügyészség közleménye szerint az 59 éves ukrán kapitány a baleset helyszíne felé haladt hajójával,  az "Ember a vízben" német nyelvű rádiós jelzést nem hallotta, azt azonban észlelte, hogy az előtte haladó szállodahajó a híd alatt rendellenes manőverbe kezd és megáll. Már áthaladt az elsüllyedt Hableány felett, és túl volt a Margit-hídon, amikor rádión elérte kapitánytársát, aki tájékoztatta, hogy összeütközött egy hajóval. Amikor a balesetet okozó hajó kapitánya megkérdezte a társát, hogy lát-e valamit, akkor a vádlott azt válaszolta, hogy nem lát semmit, azt azonban hallotta, hogy valaki kiabált a fedélzet jobb oldalán – derül ki a hvg.hu cikkéből.

Dunai hajóbaleset - Többen meghaltak a Dunán történt vízi
 
Viking Sigyn szállodahajó 
 
MTI/Lakatos Péter
 
 

Annak ellenére, hogy a vádlott a balesetet követően pár percen belül tudomást szerzett az ütközésről, nem tett fel további kérdéseket, és nem kezdte meg a segítségnyújtást sem. Ehelyett felgyorsított és megkerülte a Margit-szigetet, majd a Duna budai ágában völgymenetben hajózott, amikor a baleset miatt intézkedő vízirendőrök kikötésre kötelezték.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség indítványozta, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság ítélje a vádlottat fogházbüntetésre, aminek végrehajtását a büntetlen előéletére és a joggyakorlatra is figyelemmel próbaidőre függessze fel. Emellett határozott időre a tiltsa el a vízi járművek vezetésétől.

A balesetet okozó Viking Sigyn kapitánya ellen vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyez­tetésének vétsége és 35-rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt emeltek vádat. Bizonyítottság esetén halmazati büntetésként 11 év szabadságvesztést is kaphat. A pandémia miatt egyébként is csúszó bizonyítási eljárás várhatóan idén már nem ér véget, így elsőfokú ítélet csak 2023 elején várható.