„Klubrádió
A lényeg

Egy jobbikos expolgármester meg akarta erőszakolni a párt alelnökének élettársát

5/05/2022 13:44

| Szerző: Klubrádió

A kormánymédiában megjelent több cikk is arról, hogy a Jobbik egy tavaly év végi, vidéki rendezvényén egy korábbi polgármester megpróbálta megerőszakolni Szilágyi György alelnök élettársát. A cikkek szerint a pártvezetés ezt megpróbálta eltussolni, Jakab Péterék ezt visszautasítják, a nemi erőszak kísérletét viszont nem tagadták.

Az eredetileg a Borsonline-on, majd a kormányoldali média több felületén megjelent cikkek állítása szerint a Jobbik egy múlt év végi, vidéki eseményén, ahol kizárólag a párt vezető politikusai vettek részt, egy korábbi polgármester (akinek nevét nem írják le) megpróbálta megerőszakolni Szilágyi György Jobbik-alelnök élettársát, majd az eseményt a pártvezetés (Jakab Péter és kabinetfőnöke, Molnár Enikő) megpróbálta eltussolni.

Szilágyi György (aki egyéni körzetében alig 360 szavazattal veszített fideszes ellenfelével szemben, az ellenzéki közös listán pedig nem kapott befutó helyet, csak 69. volt, így most nem parlamenti képviselő) a Telexnek arról beszélt, valóban megtörtént az eset, úgy, ahogy a lapokban megjelent, a párton belüli vizsgálat pedig csak alig több mint egy héttel ezelőtt indult el, miután a sértett az etikai bizottsághoz fordult.

Korábban ezt azért nem tette meg, mert remélte, hogy az elnökség kezeli az ügyet, „nem akart ártani a Jobbiknak”. Szilágyi azt is elmondta, az etikai bizottságos kör után a Legfőbb Ügyészségnél is bejelentést tett az élettársa. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség azt írta a Telexnek, „az állítólagos cselekmény vonatkozásában hatóságunkhoz feljelentés, bejelentés nem érkezett, így eljárás nem indult. Szilágyi szerint azért az ügyészséghez, és nem a rendőrséghez fordultak, mert „az eset elkövetése idején a tettes országgyűlési képviselőjelölt volt”. 

A Jobbik és Jakab Péter maga is gyorsan reagált a sajtóhírekre: a pártelnök azt írta a Facebook-oldalán, hogy a kormánymédia a párt hétvégi tisztújítására időzítette a a cikket, a lapok hazudnak, ő pedig megteszi a szükséges jogi lépéseket. A Jobbik közleménye a nemi erőszak kísérletének tényét nem tagadja, csak azt, hogy megpróbálták volna eltussolni az ügyet:

„Aljas, habonyi hazugságokkal teletűzdelt lejáratási kísérlet zajlik a tisztújításra időzítve, ami a szokásos végeredménnyel fog zárulni: a hazug fideszes lap pert fog veszteni és megfizet a koholmányaiért. A cikkben állított hazugságokkal szemben a valóság az, hogy a Jobbik és annak etikai és fegyelmi bizottsága az ügy kivizsgálását a beadvány megérkezése után azonnal elindította, és erről a beadványozót is értesítette. A hazugságokkal szemben a szükséges jogi lépéseket ezúttal is megtesszük” – fogalmaztak.

A kormánypárti sajtóban megjelent cikkek szerint a Jobbik Ököritófülpösön tartott rendezvényére, ahol az eset történt, eleve nem hívták Szilágyi Györgyöt, csak az élettársát, aki választókerületi szervezőként dolgozott a Jobbiknak. Az áldozatot a tettes felcsalta egy szobába, bezárkózott vele, majd megpróbálta megerőszakolni a fürdőszobában. Csak azért nem járt sikerrel, mert kívülről meghallották a nő segélykiáltásait, és így valaki közbelépett. A cikkek szerint Jakab Péter csak később szerzett tudomást az esetről, de aztán nem volt hajlandó vizsgálatot indítani – ezt ő és a párt is tagadja –, ezért fordult a sértett a rendőrséghez.