„Klubrádió
A lényeg

Egy fideszes polgármester levelet írt Lázárnak, mert nagy felelőtlenségnek tartja a vasútvonal megszüntetését

21/07/2023 16:24

| Szerző: Klubrádió

A MÁV pénteken kora délután jelentette be, hogy augusztus 1-től tíz magyarországi vasútvonalat bezárnak, de a sajtóban már csütörtök este megjelentek arról szóló hírek, hogy a vasúttársaság és a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium erre készülhet.

Még a bejelentés előtt írt levelet Lázár Jánosnak Balassagyarmat fideszes polgármestere, Csach Gábor, arra kérve a minisztert, hogy gondolja át a döntést. Ugyanis az egyik megszűnő vasútvonal Balassagyarmat és Ipolytarnóc között húzódik. Ezt a vonalat pont augusztus 1-re újítják fel az árvízkárok után.

„Információkérés és tiltakozás miatt kérelmet írtam Lázár János miniszternek legalább a határon átmenő, meglévő vasútpályával rendelkező vasútvonalak megtartására és a nemzetközi közlekedés újraindítására” – írja a polgármester a Facebook-oldalán

Csach a levélben úgy fogalmazott, „nagyfokú felelőtlenség” lenne a nemzetközi közlekedési kapcsolatok elvágása. A megszüntetésre ítélt mellékvonalak közül ugyanis ez az egyetlen, amely meglévő, kiváló állapotú és teherszállításra jelenleg is használt határon túli kapcsolattal rendelkezik Losoncig.

Szerinte hosszú távon az ilyen kapcsolatok elvágásáról szóló döntések a Kárpát-medence „vérkeringésének” további csonkulásával járnak.

Hozzáteszi, a vonal megszüntetésével a már megkezdett felújítási munkálatok is teljesen értelmetlenné válnak, ami a MÁV vezetőség részéről „nem éppen szakmai következetességre vagy stratégiai gondolkodásra vall”.

Csach azt is nehezményezte, hogy a minisztérium menetrendjében nyoma sem volt ennek a döntésnek, így az érintetteknek sem volt esélye reagálni rá.

(via Telex), kiemelt kép: Csach Gábor / Facebook)