„Támogassa
A lényeg

Egy fideszes képviselő szerint '56-ot főleg ukránok verték le

19/05/2023 14:27

| Szerző: Klubrádió

A csütörtöki ferencvárosi testületi ülésen Zombory Miklós, fideszes képviselő, egykori alpolgármester szólalt fel, hogy a jelenlegi ukrajnai háború apropóján beszámoljon az 1956. októberi élményeiről. Elmondása szerint a forradalom idején alsó tagozatos általános iskolás volt. A harcok szünetében édesapjával kimentek az Üllői útra nézelődni:

„Nagyon sok tankot láttam, amiben ott égtek bent, akik ott harcoltak, de nyolcvan százalékuk nem orosz volt. Tévedés. Ukrán volt. Azok ukrán tankok voltak. tehát nem orosz felirat volt rajtuk (...) Én azokat a tankokat láttam apámmal, amik az Üllői úti laktanyához készültek a harcra (...) Ezeknek a tankoknak jelentős része ukrán tank volt. Csak ennyit szerettem volna”.

Az esetről először beszámoló rtl.hu megkereste Kovács Gyula nyugalmazott alezredest. Aki elmondta: az ötvenhatos forradalom leverésében az Ukrajnában állomásozó cserkaszi hadosztály harckocsijai is részt vettek. Ezt a hadosztályt, amely a szovjet hadsereg része volt, nagy részben a Szovjetunió távol-keleti részéről besorozott katonákkal töltötték fel. Ebből adódóan sok harckocsizó Ázsiából, Mongólia környékéről érkezett akkoriban Budapestre, magyarázta Kovács Gyula, aki leszögezte, hogy a szovjet tankoknak soha nem volt olyan külön megkülönböztető festésük, jelzésük, ami utalt volna eredeti állomásozási helyükre, így például Ukrajnára.

A háború kezdete óta internet szerte terjed a téveszme, hogy a forradalmat valójában az ukránok verték le, és nem az oroszok. Maguk a forradalmárok biztosan nem így gondolták, mert akkor nem az lett volna a jelmondatuk, hogy „Ruszkik, haza!”.

(via 444), kiemelt kép: Pesti Srác2/Fortepan)