„Támogassa
A lényeg

Donáth Anna: A Mi Hazánk a Fidesz fasiszta tagozata

27/01/2024 19:54

| Szerző: Klubrádió

Éles szavakat használt a Momentum politikusa a Facebookon, miközben Toroczkai László évértékelőjében kimondta, pártja igényt tart Kárpátaljára.

Donáth Anna szombaton a Facebookra írt posztjában a magukat szkítáknak valló, az államrend ellen törő szélsőjobboldali csoportot - melyet nemrég kapcsoltak le - az országgyűlési pártként működő Mi Hazánk Mozgalomhoz kötötte, nemcsak ideológiailag, hanem személyileg is, ugyanis az egyik letartóztatott személy a Mi Hazánk korábbi nagykanizsai elnöke.

Donáth a posztban a szélsőjobboldali pártot egyszerűen a Fidesz fasiszta tagozatának nevezte. Felvetette a kérdést, hogy miképp fordulhatott elő, hogy a csoport felfegyverezhette magát a rendőrség és a titkosszolgálatok tudta nélkül. Egyúttal a szélsőjobboldali szubkultúrát tette felelőssé a bőnyi rendőrgyilkosságért, Budaházy Györgyék terorrcselekményeiért, valamint a romagyilkosságért, és az olyan félkatonai szervezetekért, mint a Magyar Gárda és a Betyársereg. 

A politikusnő szerint azzal, hogy a Fidesz a Mi Hazánk politikáját normalizálja, szemet huny a szélsőjobboldali erőszak felett, veszélyt jelentve a magyar polgárokra, a közbiztonságra és az alkotmányos rendre; közben pedig baloldali szervezeteket vegzál folyamatosan. Eközben a militáns szélsőjobb szervezkedik - "az állampárt egyre kevésbé tudja kontroll alatt tartani az általuk elszabadított indulatokat és gyűlöletet".

Toroczkai László eközben évértékelőt tartott, ahol ugyancsak erős szavakat használt, minden pártot kritizált, szerinte Ukrajnát külföldi befektetőknek árusították ki, és úgy fogalmazott, hogy "ha a háború végén megszűnik Ukrajna államisága, akkor egyedüli parlamenti pártként a Mi Hazánk igényt fog tartani Kárpátaljára."