„Köszönjük,
A lényeg

DK az akkugyárról: A kormány azt hiszi, Debrecen Orbán Viktor magánbirtoka, az ott élők pedig zsellérek

20/02/2023 18:39

| Szerző: Klubrádió

Az akkumulátorgyárakról vitáztak volna a Parlamentben, de a Fidesz és a KDNP képviselői előre jelezték, hogy nem vesznek részt az ülésen, amit a napirend előtti felszólalások után így be kellett rekeszteni.

A rendkívüli ülést az akkumulátorgyárakról szóló vita miatt kérte az ellenzék, de a Fidesz-KDNP nem ment el. Azt közölték, hogy a következő rendes ülésen veszik majd napirendre az ügyet.

Varga Zoltán a DK nevében szólalt fel, és azt mondta: "a kormány és a kormánypártok azt hiszik, hogy Magyarország és benne Debrecen a Fidesz és Orbán Viktor magánbirtoka, az ott élők pedig zsellérek, akiknek kuss a neve". Egyébként a korábbi Forma-1-es szállóigére utalva azt is megkérdezte: "Hova tűnt Damon Hill? Hova tűnt a gyáva kormányfő?".

A Momentum álláspontja szerint Magyarországon nincs helye a víz- és energiazabáló cégeknek. „Az ég kék, a jövő zöld. Ha egy párt 2023-ban nem zöld, az a párt és annak politikusai nem értik a jövőt és nem valók Magyarország vezetésére” – fogalmazott Bedő Dávid, a párt képviselője. A Momentum-frakcióból egyedül ő vett részt a rendkívüli ülésen, a párt szerint ugyanis nem egy parlamenti vitával lehet megakadályozni a debreceni akkumulátorgyár építését.

„A békéről és a biztonságról fogok beszélni. A munkabékéről és a dolgozó emberek biztonságáról” – mondta Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke. Be kell vonni szerinte a dolgozókat a stratégiai tárgyalásokba. Mint fogalmazott, a kormány zárt ajtók mögött, kényelmes bőrfotelekben köt stratégiai megállapodást külföldi vállalatokkal, és nem a magyar munkavállalók biztonságát képviselik. 

Ha nem lenne takargatnivalója a kormánynak, legalább néhány államtitkár bejött volna válaszolni – folytatta a következőként felszólaló Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője. Szerinte az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban a legtrendibb téma a környezetvédelem, de a Jobbiknak az egész gazdaságfilozófiájával van problémája. A kormány kutatási-fejlesztési központok helyett folyamatosan összeszerelő-üzemeket hoz az országba adófizetői pénzből, és ezzel alacsonyabb polcra helyezi a magyar tehetséget és koponyát.

"Megcsúszott a Rogán művek, majd a következő alkalommal fogunk vitázni egy olyan kérdésről, hogy Magyarországot akkumulátorgyarmattá tegyék-e a nagy akkumulátorgyárak" – mondta Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezetője a kormánypártiak híján megtartott ülésen.

„Tisztelt itt nem levő kormánypárti képviselők” – szólt az üres padsorok felé Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, aki Stop mérgező akkugyárak pólóban jelent meg az ülésen. Szerinte a gyáva kormányban is pontosan is tudják azt, amit az emberek nagy része: az akkumulátorgyárak tönkreteszik Magyarországot, a földjeinket, ivóvizeinket, mérgezik a levegőt és a talajt. 

A szélsőjobboldali Mi Hazánk elnöke, Toroczkai László szerint 2019-ben még Fehéroroszországban is tiltakozások robbantak ki egy hasonló kínai beruházás miatt, és a "sokszor diktátornak nevezett" Lukasenka is meghátrált. Közölte: vannak ellenzéki politikusok, akikkel nem szívesen szív egy levegőt, de úgy gondolja, hogy mégis el kell viselniük egymást, mert ez a demokrácia, és így döntött a nép. A kormánypártnak is el kéne fogadnia szerinte, hogy van egy ellenzék, amely nem akarja az akkumulátorgyárakat.

(via Telex, kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)