„Támogassa
A lényeg

Diplomáciai botrányt okozott, hogy Biden diktátornak nevezte a kínai elnököt

23/06/2023 15:39

| Szerző: Klubrádió

Miután az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden diktátornak nevezte Hszi Csin-ping kínai elnököt, Peking diplomáciai jegyzékben tiltakozott az USA-nál.

Biden kedd este egy kaliforniai adománygyűjtő rendezvényen fejtette ki véleményét arról, hogy Hszi állítása szerint nem tudott a februárban az amerikai légtérben lelőtt állítólagos kínai kémballonról úgy fogalmazott: "Ez nagy szégyen egy diktátornak. Amikor nem tudja, mi történik."

A pekingi lapok ugyanakkor nem adtak hírt a diplomáciai jegyzékről, elemzők szerint azért, hogy az Antony Blinken amerikai külügyminiszter hét eleji pekingi látogatása után kedvezőbb maradjon a diplomáciai légkör. Blinken eredetileg februárban ment volna Pekingbe, de éppen a kémballon lelövése miatt maradt el a látogatás.

Biden nem követte meg magát a diktátorozást követően. Csütörtökön úgy fogalmazott, nem tervez változtatni azon a szokásán, hogy Kínával kapcsolatban azt mondja, amit gondol. Egyúttal méltatta külügyminisztere pekingi látogatását, valamint reményét fejezte ki, hogy a jövőben találkozhat Hszi elnökkel.

(Via 444)