„Köszönjük,
A lényeg

Csökkenthetik a Túró Rudi áfáját

1/11/2023 10:49

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A desszert jellegű sajtkészítmény áfakulcsa az eddigi 27 százalékról 18 százalékra csökkenne 2024. január elsejétől.

2024. január elsejétől a tervek szerint 27-ről 18 százalékra csökken a Túró Rudi áfája – szúrta ki a Portfolio, miután a Parlament honlapjára kedden késő este felkerült az egyes adótörvények módosításáról szóló tervezet.

Ebben szerepel az is, hogy a kormány módosítja az Áfa törvény azon mellékletét, amely felsorolja a 18 százalékos, kedvezményes általános forgalmi adó kulccsal adózó termékeket. A lap idézi a szöveget: "a desszert jellegű sajtkészítmény áfakulcsa az eddigi 27 százalékról 18 százalékra csökkenne 2024. január elsejétől".

A portál megjegyzi: úgy hajt végre áfakulcs-csökkentést a kabinet a következő évtől egy konkrét termékkör esetében, hogy előzetesen ezt egyáltalán nem jelezte, sőt, a pénzügyi tárca közleményében sem emelték ki ezt a részletet. A változtatás indoklása szerint "a besorolási rend alapján egyes, Élelmiszerkönyv szerinti desszert jellegű sajtkészítmények jelenleg is a 18 százalékos áfa mérték alá tartoznak, míg mások (2106 és 1806 vtsz. alá tartozóak) a 27 százalékos kulcs alá". Az indoklás nevesíti is a népszerű édességet: a javaslat "a jogalkotói célnak megfelelően 2024. január 1-jétől ez utóbbi termékeket is, így például a túró rudit, a 18 százalékosos áfa kulcs alá sorolja".