„Klubrádió
A lényeg

Csák János száműzné az osztályteremből a telefonokat, a BM szerint nincs tervben központi szabályozás

5/12/2023 18:25

| Szerző: Klubrádió

Nem lát lehetőséget a TikTok betiltására, de most azon dolgoznak beengedjék-e az osztálytermekbe a telefonokat – mondta hétfőn Csák János kulturális és innovációs miniszter az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtti éves meghallgatásán, írta a hvg. Csák szerint csak a gyerekpolcokon lévő könyveket kell lefóliázni, a Bibliát nem. A bizottsági meghallgatáson kemény kérdéseket kapott.

Az ATV megkereste a Belügyminisztériumot, valóban tervezik-e a telefonok osztálytermi tiltását, a BM azonban azt válaszolta nem kívánják kivenni az iskolák házirendjének jogköréből a kérdést. Nem terveznek központi szabályozást, írta a hvg.

Miniszterjelöltek bizottsági meghallgatása
 
 Csák János kulturális és innovációs miniszterjelölt meghallgatása az Országházban
2022. május 19-én. MTI/Kovács Tamás
 

Csákot a meghallgatáson kérdezhették ellenzéki képviselők. A Magyar Nemzeti Múzeum volt igazgatójának, L. Simon Lászlónak kirúgásáról – akit épp maga a miniszter távolított el pozíciójából – úgy nyilatkozott, az Országgyűlés hozott egy törvényt, a gyermekvédelmi törvényt, azt pedig minden állami tisztviselőnek „kutya kötelessége betartani”, ahogy neki is.

Szabó Tímea a Párbeszéd képviselője azt kérdezte a minisztertől, van-e kimutatásuk arról, hány tinédzser vált az LMBTQ-közösség tagjává, miután mindenki számára elérhető melegpornó tartalmak találhatók az interneten. Varga Zoltán a bizottság DK-s elnöke hasonló témában kérdezett, azt firtatta, a miniszter mit gondol a Bibliáról, Ádám és Éva gyermekeiről, Szodomáról és Gomoráról, és szerinte, szükség van-e a Biblia befóliázására.

Az ilyen jellegű kérdésekre Csák a családtámogatási rendszer eredményeit sorolta, szerinte Magyarország „világbajnok” a családokra fordított támogatásban, amely jelenleg a GDP 4,3 százaléka. Csák Vargának például azt válaszolta, a kormány célja, hogy minden vágyott gyerek megszülethessen.

Csák kiemelte, 2010 óta a termékenységi ráta 1,2-ről 1,52-re nőtt, valamint programot indítanak, hogy a vállalatok és az egyetemek saját bölcsődéket nyissanak. A könyvfóliázásról azt mondta, csak a gyerekpolcon lévő könyveket kell befóliázni. Hosszútávú célként fogalmazta meg, hogy 2030-ra Európa első tíz innovátora közé kerüljön Magyarország.

Pintér Sándor belügyminiszter szintén hétfőn a kulturális bizottság meghallgatásán azt mondta, több terület is felülvizsgálatra szorul az oktatásban. A pedagógusok teljesítményértékelési rendszere és a tankerületi intézményrendszer is. Szükség van a wifi bevezetésére minden iskolában és az intenzívebb kapcsolattartásra a szülőkkel és a tanárokkal. Pintér elsődleges célnak az oktatás digitalizációját jelölte meg.