„Klubrádió
A lényeg

Csak céges ügyekben enged a kormány "Brüsszelnek"

6/09/2021 07:32

| Szerző: Klubrádió

Bár még nem lehet tudni, mikor kezdődik a parlament őszi ülésszaka, a kormány júniusban bemutatott  őszi törvényalkotási programja szerint tizenhat javaslat benyújtását tervezik. Ez a szám feltehetően jóval magasabb lesz, egyelőre azonban a Népszava két olyat talált, "amiben a Brüsszellel folyamatosan csatázó kabinet lényegében kapitulál az Európai Bizottság – illetve a vitát lezáró Európai Bíróság – érvei előtt".

A kormány tudomásul vette, hogy veszített az Európai Bizottsággal (EB) szemben egy élelmiszerkereskedelemmel kapcsolatos eljárásban, ezért ősszel benyújtja a szükséges törvénymódosítást a Parlamentnek. Az egyik törvény az áruházak árazására vonatkozik, amibe nem szólhat bele a kormány, a másik döntés nyomán pedig a cégek székhelyének áthelyezésére vonatkozó hatályos jogszabályokat kell módosítani: a határokon átnyúló székhelyáthelyezésére vonatkozó tiltást kell kiigazítani.

"A parlament ősszel módosítja a honvédelmi törvényt is a még 2020 decemberében elfogadott kilencedik alaptörvénymódosítás értelmében, amely a hatféle különleges jogrendet háromra csökkentése. Ezen felül több, az elektronikus ügyintézést elősegítő jogszabályváltozást terjesztenek majd be, de módosul a településtervezéssel és a hungarikumokkal kapcsolatos törvény is. Szintén hozzányúlnak a fogyasztóvédelmi törvényhez, mégpedig azért, hogy a zenés rendezvények esetében „a gyermek-, és fiatalkorúak zajvédelmének részletes szabályait” rendeletben állapíthassa meg a kormány" - írja a Népszava.