„Klubrádió
A lényeg

Budapest és Varsó főpolgármestere: mélyen bevésődtek az orosz agresszió emlékei

23/03/2022 14:45

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely, Budapest, és Rafal Trzaskowski, Varsó főpolgármestere közös videóüzenetben beszélt a demokráciát leépítő kormányokról és az orosz-ukrán háborúról a lengyel-magyar barátság napja alkalmából. Karácsony azt mondta: mindkét nép jól tudja, milyen harcolni a szabadságért, az elnyomás ellen, "emlékezetünkbe mélyen bevésődtek az orosz katonai agresszió emlékei, amelyek arra intenek minket, hogy legyünk szolidárisak Ukrajnával".

Karácsony Gergely a katyni mártírok emlékműve előtt tartott megemlékezésen azt mondta: „Ma van a lengyel-magyar barátság napja! A lengyelek és a magyarok történelme sok ponton összekapcsolódik: mindkét nép jól tudja, milyen harcolni a szabadságért, az elnyomás ellen, emlékezetünkbe mélyen bevésődtek az orosz katonai agresszió emlékei, amelyek arra intenek minket, hogy legyünk szolidárisak Ukrajnával, és támogassunk minden olyan nemzetközi kezdeményezést, amely minél hamarabb véget vet a putyini agressziónak.

Mind a lengyel, mind a magyar kormány elárulta azokat az értékeket, amikért a két nép évszázadok óta küzd. Nekik nem elveik vannak, legfeljebb rövid távú hatalmi érdekeik, szövetségük éppen ezért kártyavárként omlott össze az elmúlt hetekben. A lengyel és magyar demokraták azonban most is összetartanak!” – fogalmazott a Párbeszéd társelnöke.

A konzervatív-liberális párti Rafal Trzaskowski pedig arról beszélt, sokaknak mostanában úgy tűnhetett, hogy a jelenlegi lengyel és magyar kormány viszi tovább a két nép történelmi szövetségét, miközben együtt tiporják az európai és a demokratikus értékeket. Szerinte a kormányok pont azokat az értékeket árulták el, amelyek ezt a barátságot megalapozták.

A két politikus közös videóját itt nézhetik meg:

(forrás: 444.hu, fotó: MTI/Kovács Attila)