„Klubrádió

Brexit: ideiglenes megállapodás marad az EP döntéséig

28/12/2020 14:40

| Szerző: Klubrádió

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én lépett ki az Európai Unióból. Távozásának napján december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra többek közt a kétoldalú szabadkereskedelmi egyezményről. A megállapodás csupán azért ideiglenes, mert az Európai Parlamentnek és a brit törvényhozásnak is jóvá kell hagynia, erre azonban januárig már nem lesz alkalom. Így azonban a január 1-jével lejáró átmeneti időszakot követően is kvázi zavartalanok maradnak az EU és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatok.

Az Európai Unió mind a 27 tagországa támogatja az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi kapcsolatokról múlt csütörtökön létrejött megállapodás előzetes, ideiglenes alkalmazásának elindítását január 1-jén – szúrta ki a hvg.hu Sebastian Fischer, az EU soros elnöki tisztségét betöltő Németország uniós képviseletének szóvivőjénke hétfői bejegyzését a Twitteren.

Az egyezmény alkalmazása zöld utat kapott a tagállamokat képviselő uniós nagykövetektől, akik múlt pénteken kezdték meg az 1246 oldalas EU–brit kereskedelmi megállapodás előzetes átvizsgálását Michel Barnier-nek, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalójának részvételével – írta a portál.

 

Az egyezmény csupán azért ideiglenes, mert az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, erre azonban januárig már nem lesz alkalom. Mellettük a megállapodást a brit kormánynak is ratifikálnia kell. Így a január 1-jével lejáró átmeneti időszakot követően is kvázi zavartalanok maradnak az EU és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatok.

Az egyezmény elmaradása azt jelentette volna, hogy az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme január 1-jétől, vagyis jövő péntektől a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódik, ez viszont vámok megjelenésével járt volna a kereskedelmi forgalomban – írja a portál.