„Támogassa
A lényeg

Bottoni: Magyarország nem Belarusz, van még hová süllyedni

6/11/2023 17:20

| Szerző: Klubrádió

Ellenzéki oldalon látszik a folyamatos erózió, fogyóban az energia és az erőforrás, kormányoldalon pedig a hatalom megtartásáért nyíltabb konfliktusokat is készek vállalni a kormányban.

"Egészen új szintre lépett a megosztottság, a törésvonalak minimum végigkísérik a NER-t" – fejtette ki véleményét a hvg360-nak adott interjúban Stefano Bottoni olasz–magyar történész. A tudós szerint ezek a törésvonalak egy ideig egészen biztosan velünk maradnak a NER letűnését követően is.

Hozzátette, hogy a megosztottság természete váltiozott meg napjainkra. Míg 2002-ig a hazai médiafogyasztási sziokásokba befért mindkét oldal, mára mind a kormánypárti, mind az ellenzéki olvasók leszoktak az ellenoldal tartalmainak fogyasztásáról. A nézetkülönbségeket és a "törésvonalakat" csak még jobban elmélyíti a közösségi média. Bottoni szerint olyan ringről van szó, amelyben "az ember ismeretlenekkel, robotokkal, őrültekkel bokszol". 

A helyzet pedig tovább romolhat. Egyfelől "ellenzéki oldalon látszik a folyamatos erózió, fogyóban az energia és az erőforrás", Bottoni ellenzéki önámításról és ezzel összefüggő pofára esésről, valamint Tölgyessyt idézve demokrácia-apályról is beszélt. Másfelől szerinte az elmúlt 3-4 évben több jel utalt arra, hogy a NER elkezdte a felkészülést egy olyan etapra, amikor szorosabbra kell fűzni a társadalom feletti ellenőrzést és nyíltabb konfliktusokat kell felvállalni a főhatalom megtartásának érdekében.

Szerinte Magyarország valóban nem Belarusz, de ez csak azt jelenti, hogy van még hová süllyedni. "Nem biztos, hogy ezen az úton fognak majd végig menni, de fel kellene készülni (...) a fizikai kényszer alkalmazására, a nyílt erőszakra".