„Támogassa
A lényeg

Tiltakoznak, bocsánatkérést várnak Gulyástól a cigány gyerekeket érintő kijelentése miatt

28/07/2023 17:31

| Szerző: Klubrádió

Az iskolai kompetenciamérések lesújtó eredményeiről szóló kérdésre Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt válaszolta: „nyilvánvaló, hogy iskolaügyben továbbra is integrációs nehézségek vannak. Ott, ahol a cigány gyermekek aránya nagyon magas, ott sokkal erősebben jelentkeznek ezek a problémák”.

Az ügyben azóta közös nyilatkozatot adtak ki a romák esélyegyenlőségéért dolgozó civil szervezetek, Varga Ferenc független országgyűlési képviselő és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is.

Gulyás kijelentését Varga Ferenc független, korábbi jobbikos képviselő a Facebook-oldalán úgy kommentálta, hogy ezzel Gulyás nemcsak a cigány gyerekek nyakába akarja varrni a magyar oktatás siralmas teljesítményét, de elismeri a Fidesz felzárkóztatási politikájának sikertelenségét is. Az erre szánt EU-s pénzekről pedig mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy elérték volna a célközönséget – írta a képviselő.

Varga Ferenc úgy fogalmazott: „Nem veszítem el a hitem abban, hogy egyszer olyan országban fogok élni, ahol egy borsodi vagy szabolcsi roma gyermekből is ugyanolyan könnyen lehet majd a jövő jogásza, közgazdásza, vagy piacképes szakmával rendelkező egyéne, mint a nem hátrányos helyzetű társaiból."  Zárásként Varga felszólította Gulyás Gergelyt, hogy kérjen bocsánatot kijelentéséért.

A Pedagógusok Szakszerveztének nyilatkozatában és a Roma Sajtóközpont nyílt levelében is az olvasható, hogy 12 év kormányzás után nem érdemes másra mutogatni, a Fidesz semmit nem tett a hátrányos helyzetű településeken az esélyegyenlőség javításáért. A PSZ nyilatkozatában hozzáteszi, évek óta több pénzt kellett volna erre áldozni és nem lehet a kompetenciamérés eredményét a származással párhuzamba állítani. A Roma Sajtóközpont nyílt levelében úgy fogalmaz, szerintük is léteznek problémák a roma gyerekek oktatási állapotát illetően, de ez a sikertelenség nem a gyerekeket minősíti. A magyar oktatási rendszer nem képes a szegénységből következő hátrányokat kompenzálni, sőt egyre inkább mélyíti azokat. Mind a PSZ, mind a Roma Sajtóközpont érinti a súlyos szakemberhiányt, amely az elsődleges megoldása lehetne a problémának.

(via hvg.hu)