„Klubrádió

Biden nem fér hozzá a hírszerzés jelentéseihez

12/11/2020 11:10

| Szerző: Klubrádió

A január 20-án hivatalába lépő 46. elnök számos, a győzelméhez gratuláló levelet kapott a világ minden tájáról. Ezekhez azonban a Trump adminisztráció nem enged hozzáférést. Sőt, a hírszerzés napi jelentéseit sem tudja elolvasni, ami több politikus szerint sebezhetővé teszi az Egyesült Államokat.

Joe Biden nem olvashatja el a győzelméhez gratuláló leveleket, mert a Trump adminisztráció nem biztosít hozzáférést. A CNN írásából kiderül, hogy a külügyminisztérium – mint afféle első gesztusként – hagyományosan minden kommunikációs csatornát biztosít a megválasztott elnöknek, és a cikk szerint Joe Biden a világ minden tájáról kapott gratulációt.

A megválasztott demokrata vezető viszont egyelőre nem olvashatja ezeket, mert nem engedik őt hozzáférni a papírokhoz, Trump ugyanis nem ismeri el a vereségét.

 
Forrás: Flickr.com
 

Biden stábja ezzel együtt több kormánnyal is felvette a kapcsolatot telefonon. Az új elnök beszélt Angela Merkel német kancellárral és Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel is. Ehhez is a külügyminisztériumnak kellene biztosítani az operatív és logisztikai hátteret, de ez sem történt még meg – írja a 24.hu.

Trump külügyminisztere, Mike Pompeo azt állította nemrégiben, hogy semmi gond nem lesz a hatalomátadással, mert azt Trump magának adja majd át.

Súlyosabb probléma, hogy az új elnök nem fér hozzá, a hírszerzés napi jelentéséhez és ez várhatóan január 20-áig így is marad, amikor egyetlen nap alatt kell a választási eredmények kihirdetése óta beérkezett jelentéseket feldolgoznia az újonnan hivatalba lépő adminisztrációnak. A CNN-nek nyilatkozó politikusok szerint a vereségét elismerni nem akaró Donald Trump elfogadhatatlan magatartása sebezhetővé teszi az Egyesült Államokat.

Szénási Sándor jegyzetében úgy fogalmaz: „A fehér házi szóvivőtől a külügyminiszterig olyanok is a demokrata csalást és Trump végső győzelmét mantrázzák, akik a választás után még józan, tágabb értelemben véve is ép elméjű, az amerikai demokrácián edződött tisztviselőknek bizonyultak, ám aztán történt velük valami.”